понеділок, 14 серпня 2023 12:02

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW пояснили обстріл Росією торгового судна в Чорному морі

В ISW пояснили обстріл Росією торгового судна в Чорному морі
РФ намагається заблокувати морські перевезення в українські порти без залучення своїх військово-морських сил. Фото: t.me/Bratchuk_Sergey

Російська Федерація відкрила вогонь по цивільному судну у Чорному морі з метою обмежити перевезення в українські морські порти та повністю заблокувати їх.

Не залучаючи сил Чорноморського флоту, РФ зупинила для обшуку суховантажне судно, яке прямувало до порту Ізмаїл в Одеській області під прапором Палау, після того, як воно не відреагувало на вимогу про огляд, повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни.

"За інформацією російського Міноборони, 13 серпня російський сторожовий корабель "Василь Биков" відкрив попереджувальний вогонь зі стрілецької зброї поблизу цивільного судна перед тим, як на судно приземлився вертоліт Ка-29 із групою російських військовослужбовців. Російський персонал провів огляд, а потім дозволив цивільному судну продовжити свій шлях до порту Ізмаїл", – зазначають в ISW.

Раніше Москва оголосила, що розглядатиме всі кораблі, які прямують до українських портів, як потенційні військові вантажоперевізники. Водночас 30 липня російська сили не зупинили три цивільні судна, що прямували до українських портів.

"Повідомлення про три цивільні кораблі, які безперешкодно пливли до України, свідчать, що сили РФ не можуть або не бажають примусово зупиняти й обшукувати нейтральні судна. Свій перший примусовий огляд вони провели, щоб знову створити загрозу ескалації проти цивільних кораблів на шляху до України", – вважають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після обстрілу торгового судна у світі подорожчала пшениця

Російські війська своїми діями, ймовірно, намагаються підірвати довіру до тимчасових торговельних коридорів через Чорне море до українських портів, про які українські чиновники оголосили 10 серпня.

Водночас позиція російських військово-морських сил у Чорному морі, ймовірно, є навмисно неоднозначною та має на меті обмежити цивільні морські перевезення в Україну, не вимагаючи від російських сил залучення засобів Чорноморського флоту для забезпечення морської блокади.

"Російські військові, ймовірно, менш охоче вдадуться до такої блокади Чорноморського флоту, як це було в липні, після ударів з боку України по російських військово-морських цілях у Чорному морі та військово-морській базі Новоросійськ у Краснодарському краї на початку серпня", – сказано в повідомленні.

Вранці 13 серпня російські загарбники у Чорному морі примусово зупинили суховантажне судно "Сукра Окан", що йшло під прапором Палау в український порт Ізмаїл.

Інцидент стався в південно-західній частині моря. Судно виявив патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Василь Биков". Росіяни наказали кораблю зупинитися, але екіпаж проігнорував ці незаконні вимоги.

В російському міноборони зазначили, що після завершення роботи оглядової групи судно продовжило рух до порту Ізмаїл.

Зараз ви читаєте новину «В ISW пояснили обстріл Росією торгового судна в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі