пʼятниця, 26 серпня 2022 21:58

У Європі рекордна посуха – що відомо
4

Європа потерпає від сильної посухи
Фото: eastnews.ua
Європа потерпає від сильної посухи
Європа потерпає від сильної посухи
Європа потерпає від сильної посухи

Посуха у Європі може стати найгіршою за останні 500 років.

На континенті пересихають водойми, повідомляє Кафедра гідрології та гідроекології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Дунаї стало видно затонулі кораблі

Майже половина з 27 країн ЄС перебувають під загрозою посухи. Умови погіршуються у Бельгії, Франції, Німеччині, Угорщині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Румунії та Іспанії. Також небезпека посухи є у Великій Британії, Сербії, Україні та Молдові.

Франція змушена обмежити роботу кількох атомних станцій через нагрівання води у річках Рона та Гаронна. Її тепер не можна використовувати для охолодження ядерних реакторів. Це посилює енергетичну кризу.

На Дунаї через обміління потрібно поглиблювати дно. Десятки суден у Болгарії, Румунії та Сербії застрягли.

В Україні через посуху приплив до Дністровського водосховища становив лише 19% місячної норми.

Укргідроенерго повідомляє, що це найменше середнє значення припливу води в липні за весь період експлуатації Дністровського водосховища, починаючи від 1985 року. У липні виробіток електроенергії на Дністровській ГЕС зменшився на 43% порівняно з минулим роком.

Найсильніша посуха за останні десятиліття на Піренейському півострові порадувала археологів у водосховищі Вальдеканас, у центральній провінції Касерес. Рівень води тут упав до 28%.

Завдяки спеці з-під води проступило коло із десятків мегалітичних каменів.

Зараз ви читаєте новину «У Європі рекордна посуха – що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі