вівторок, 14 липня 2009 12:53

В Японії засумнівались у надійності долара

В Японії засумнівались у надійності долара
Японія повинна перевести свої міжнародні резерви об"ємом в трильйон доларів з доларових активів в облігації Міжнародного валютного фонду - так звані спеціальні права запозичення (SDR). З такою заявою виступив тіньовий міністр фінансів від опозиційної Демократичної партії Масахару Накагава.

Під доларовими активами насамперед малися на увазі державні казначейські облігації США (US Treasures), в які національний банк Японії вкладає значний об"єм коштів. В результаті Японія зараз є другим після Китаю "акціонером" США, вклавши в американські облігації близько 686 мільярдів доларів. За словами Накагави, Японія повинна диверсифікувати свої резерви так, щоб не нести втрат унаслідок коливань американської валюти.

Заява привернула до себе увагу з двох причин. По-перше, до цих пір про необхідність таких змін у валютній політиці Японії не говорила не тільки діюча влада, але і опозиція. Більш того, недавно міністр фінансів Каору Йосано, що представляє правлячу Ліберально-демократичну партію, підкреслив, що його віра в US Treasures "безмежна".

Другою причиною, яка змусила багатьох серйозно прислухатися до представника опозиційної Демократичної партії, є політична ситуація в Японії. Країна готується до парламентських виборів, призначених на 30 серпня. Всі останні опитування громадської думки показують, що безмежній владі Ліберально-демократичної партії приходить кінець: після майже безперервного перебування при владі з 1955 року вона, схоже, поступиться владою опозиційним силам.

Ці прогнози підтверджуються вже тим, що в минулі вихідні Демократична партія отримала переконливу перемогу на виборах в законодавчу асамблею Токіо, залишивши далеко позаду коаліцію ЛДП і партії "Нова Комейто". Демократичній партії дісталися 54 з 127 місць, тоді як ЛДП і її союзникам - 38.

Нагадаємо, що останнім часом серйозні сумніви в надійності американських паперів почали виникати у Китаю. Зрозуміло, і в Пекіні, і в Токіо чудово розуміють, що просто перестати купувати казначейські облігації США або почати їх масований продаж неможливо. Це обвалило б долар і завдало важкого збитку як американській, так і китайській і японській економікам, а значить, і економіці глобальній, повідомляє BFM.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Японії засумнівались у надійності долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі