понеділок, 13 травня 2024 10:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Укріплення на Харківщині: генерал відповів на закиди

Укріплення на Харківщині: генерал відповів на закиди
Голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони, Олександр Яковець прокоментував спорудження оборонних рубежів. Фото: slovoidilo.ua

На Харківщині, як і на інших прифронтових територіях, фортифікаційне обладнання оборонних рубежів здійснюється ешелоновано.

А заяви про можливості побудови триповерхових бетонних споруд під постійним вогнем РФ є "абсурдними та знецінюють втрати цивільного персоналу та особового складу підрозділів, що здійснюють обладнання оборонних рубежів". Про це в ефірі національного телемарафону заявив голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони бригадний генерал Олександр Яковець, передає Gazeta.ua.

За його словами, на прифронтових територіях будується декілька оборонних рубежів.

"Найбільш підготовлений - це той, який знаходиться на деякій відстані, що дозволяє використовувати і засоби інженерного озброєння, і залізобетонні споруди", - сказав він.

Генерал розповів, що перед ним йде рубіж, де працюють підрозділи командування сил підтримки ЗСУ та Державної спецслужби транспорту. Він обладнується в різних умовах та на різних ділянках. На Харківщині, під постійними обстрілами противника, на відстані 15-17 кілометрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синєгубов розповів про ситуацію на Харківщині

"А перший рубіж і "передній край", звичайно, утримується та обладнується самими підрозділами. І тут говорити про використання важкої техніки, залізобетонних споруд, на жаль, немає можливості", - підкреслив Яковець.

За його словами, на передньому краї фортифікаційні споруди розташовані на різній відстані від кордону з Росією.

"Якщо говорити про перший рубіж на Харківському напрямку, то на відстані від 1,5 до 5-6 кілометрів, в залежності від умов місцевості, від природних перешкод, панівних висот. Якщо говорити про другий рубіж на Харківщині, то я би не хотів в ефірі надавати цю інформацію, щоб не почув ворог. Що стосується третього рубежу, то він на різній відстані, також залежно від умов місцевості, від 17 до 35 кілометрів", - пояснив бригадний генерал.

Він додав, що третій рубіж обладнується обласними військовими адміністраціями і в інженерному відношенні він є найбільш обладнаним. У тому числі зі встановленням залізобетонних споруд, як вогневих, так і для укриття та проживання особового складу.

"Але хотів би зазначити, що навіть на такій відстані - 17, 20 км до 30 км, противник постійно наносить ураження і ми втрачаємо там не тільки техніку, але й персонал цивільний, який виконує ці завдання", - підкреслив Яковець.

Він також прокоментував нарікання деяких військових на якість оборонних споруд на Харківщині. Зокрема, щодо того, що там повинні були стояти укріплення в мінус три поверхи.

"Знаєте, коли це говорять експерти, які знаходяться на відстані 700-1000 кілометрів до районів бойових дій, то це ще можна якось зрозуміти. А коли військові, то, чесно кажучи, я не розумію цього", - зазначив генерал.

Він наголосив, що обладнання оборонних рубежів на Харківщині здійснюють під постійним ворожим вогнем.

"Інформаційні вкиди щодо можливості обладнання триповерхових бетонних споруд під вогневим впливом противника, м'яко кажучи, є абсурдними. Та знецінює ті зусилля, яких сьогодні дійсно докладають і військовослужбовці інженерних підрозділів, і цивільний персонал. Ну, і, в першу чергу, знецінюють ті втрати цивільного персоналу та особового складу підрозділів, що здійснюють обладнання оборонних рубежів. Здійснюють під постійним вогнем противника, ризикуючи своїм життям", - додав Яковець.

12 травня на півночі Харківщини росіяни захопили ще три села - Мороховець, Олійникове та Зелене. Війська РФ продовжують свій рух в бік села Липці. Тривають активні бої за Лук'янці, які ворог майже повністю окупував, повідомив інформаційний ресурс DeepState.

У районі Вовчанська загарбники продовжують підбиратися до міста і закріплятися на його околицях для подальшого штурму.

Зараз ви читаєте новину «Укріплення на Харківщині: генерал відповів на закиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі