понеділок, 09 січня 2023 16:10

Українці значно змінили думку щодо державної мови: цікаве опитування

Українці значно змінили думку щодо державної мови: цікаве опитування
Українці назвали російську мову не потрібною. Фото: bukinfo.com.ua

Більшість українців вважають, що російська мова не є важливою для України. Така думка населення значно відрізняється від тієї, яка була популярною в суспільстві 2014 року.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Володимира Кулика, передає видання "Збруч".

Соціологи запитали в респондентів, чи вважають вони важливими українську й російську мови. Якщо так, то чому.

58% опитаних сказали, що російська взагалі не є важливою для України. 2014-го таких людей було лише 9%. Так вважають навіть 46% жителів півдня та сходу й 35% людей, які самі спілкуються переважно російською.

З тих, хто все ще вважає російську мову важливою, найбільше респондентів назвали її роль як мови, яку в Україні майже всі розуміють і мови більшості людей у східних областях. Так відповіли по 14% респондентів.

Ще 7% вважають важливою роль російської як мови спілкування між громадянами СНД. Її важливість як найпоширенішої мови бізнесу й творів літератури й мистецтва визнають лише по 4%.

Українську мову основною в усіх сферах спілкування хочуть бачити 80% опитаних. Так говорять навіть більшість мешканців сходу й півдня (66%) та російськомовних (57%). За те, щоб Україна була двомовною, виступили лише 15%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців за позбавлення повноважень проросійських депутатів – опитування

Крім того, результати опитування показали, що 41% респондентів спілкуються тільки українською, ще 17% у більшості ситуацій спілкуються українською. Тільки російською говорять 6%, а переважно російською – 9%. 24% сказали, що вживають обидві мови рівною мірою.

Удома з родиною тільки українською спілкуються 50% респондентів, переважно українською – 12%, обома мовами порівну – 19%, тільки або переважно російською – 16%, іншими мовами – 2%.

На роботі чи навчанні спілкуються українською не менше, ніж удома, а навіть трохи більше: про вживання тільки або переважно її заявили 68%, а російською говорять 11%.

Більшості російськомовних важко перейти на українську через страх помилятися і мати смішний вигляд. Іншим бракує середовища, де можна говорити українською. Про перешкоди та їх подолання Gazeta.ua розповіла тренерка з мотивації Ольга Андрусенко.

Щоб подолати мовний бар'єр його спочатку варто усвідомити. Слід змиритися з тим, що всі не можуть мати й не мають досконалі знання, щодня слід вдосконалюватися і вчитися.

Зараз ви читаєте новину «Українці значно змінили думку щодо державної мови: цікаве опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі