середа, 26 грудня 2018 12:27

Українці почуваються найщасливішими

Українці почуваються найщасливішими
Українці стали почуватися щасливіше Фото: ua.alternatyva.co.ua

Українці вважають себе найщасливішими за останні 23 роки.

Інститут соціології оприлюднив результати нового дослідження за 2018 рік, розповідає "Сніданок з 1+1".

Індекс соціального самопочуття вимірюють від 1995-го. Вперше за весь час кількість задоволених і незадоволених життям однакова – 50 на 50.

Індекс соціального самопочуття складається з 20 пунктів. І цьогоріч у кожному з них є невелике покращення. Наприклад, необхідної медичної допомоги 2017-го не вистачало 53% українців, 2018-го - 45%. Можливості повноцінно проводити відпустку торік не вистачало 62%, нині - 54%. Повноцінного дозвілля 2017-го не було у 49% опитаних, 2018-го - 44%. Можливості харчуватися відповідно до своїх смаків не мали 52%, нині – 43%.

Соціолог Ірина Бекешкіна говорить, що люди вважають себе щасливішими, можливо, через загальну ситуацію в країні або просто зменшили свої вимоги.

Окрім самопочуття, деякі об'єктивні фактори для позитивних настроїв українців теж є, зазначають економісти. На полицях магазинів з'явилося більше українського якісного продукту, безвіз і лоукост-перевізники дали можливість подорожувати за кордон дешевше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Притула розповів, що думає про українців

Чи зростатиме індекс самопочуття українців надалі, спрогнозувати складно, визнають соціологи, адже для більшості показників важливу роль відіграє економічний складник.

Експерти Інституту Землі склали рейтинг найщасливіших країн. Звіт був оприлюднений на конференції Організації Об'єднаних Націй, присвяченій щастю.

Авторами рейтингу стали відомі економісти з Колумбійського університету Джон Хелліуелл, Річард Лейард і Джеффрі Сакс.

Зараз ви читаєте новину «Українці почуваються найщасливішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі