неділя, 15 вересня 2024 04:50

Україна востаннє перейде на зимовий час: коли переводити стрілки годинника

Україна востаннє перейде на зимовий час: коли переводити стрілки годинника
Україна востаннє перейде на зимовий час: дата Фото: Unsplash

Цієї осені переведення годинників в Україні буде останнім.

Зимовий час 2024 року залишиться і навесні стрілки не будуть переводити назад, на літній час.

До цього часу в України переводили годинники двічі на рік: навесні та восени.

Але у липні Верховна Рада проголосувала за скасування переведення годинників. Тому цього разу перейдемо востаннє на зимовий час.

Коли переведуть годинники на зимовий час в Україні

Щороку українці переходили на зимовий час в останню неділю жовтня. 2024 року це буде 27 жовтня. Рівно о 04:00 потрібно перевести стрілки годинників на одну годину назад. Тобто, якщо це було 04:00 то стане 03:00. Таким чином, у нас з'явиться одна "зайва" година для сну.

Сучасні годинники, смартфони, ноутбуки та інші пристрої переводять стрілки автоматично. Тому переводити вручну доводиться тільки механічні годинники.

Найскладніше щороку - це не запізнитися на потяг чи маршрутку, адже всі транспортні засоби відбувають та прибувають за новим часом.

Як звикнути до переведення годинників

Не всі українці погодились з рішенням народних депутатів. Особливо залишилися задоволеними тим, що в Україні назавжди залишиться саме "зимовий" час. Річ у тому, що в такому разі в східних областях нашої країни (а саме Луганська, Донецька та частина Запорізької області) влітку сонце вставатиме вже о 3 годині ночі, а ось сідатиме за горизонт о 9 годині вечора. В західних же областях, навпаки, дуже рано буде темніти взимку.

Для економіки, кажуть деякі фахівці, зимовий час також не дуже вигідний. Підприємства будуть починати і закінчувати роботу пізніше, а це означатиме, що працівникам доведеться повертатися додому вже у темноті. Все це, впевнені експерти, призведе до зниження загальної продуктивності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переведення стрілок: геть від Москви?

Натомість, лікарі стверджують, що скасування годинників позитивно вплине на людей. Але слід ретельно підготуватися до останнього переходу на зимовий час.

Після переведення стрілок годинника зростає кількість депресій, серцевих нападів, порушень сну, самогубств, підвищення тиску.

Фахівці радять за кілька днів до останньої неділі жовтня (27 жовтня 2024 року) почати лягати раніше, ніж звикли.

Також краще в цей період відмовитися від алкоголю, куріння. Намагайтесь більше часу проводити на свіжому повітрі, гуляти, медитувати, пити трав'яний чи зелений чай, а також менше нервувати.

Президента Володимира Зеленського закликають ветувати ухвалений Верховною Радою законопроект щодо скасування переходу на літній час.

Ухвалення закону означатиме, що наприкінці червня в Києві світатиме вже о 3:00, а сутенітиме о 20:00.

Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури, кажуть науковці.

А от у ранкові години, за його словами, сонячне світло витрачатиметься марно.

Зараз ви читаєте новину «Україна востаннє перейде на зимовий час: коли переводити стрілки годинника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі