четвер, 16 грудня 2021 23:28

Україна може замерзнути. СБУ попереджає про можливий зрив опалювального сезону

Україна може замерзнути. СБУ попереджає про можливий зрив опалювального сезону
СБУ попереджає, що взимку може бути енергетична криза. Фото: Укрінформ

СБУ попереджає Кабмін, що ситуація, що склалася, створює загрозу енергетичній безпеці держави і надійному проходженню опалювального сезону.

Служба безпеки України надіслала Кабінету Міністрів України звіт щодо контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури в електроенергетичній сфері. Україна за крок до зупинки теплогенеруючих підприємств, які забезпечують опаленням цілі регіони через критично низькі запаси вугілля, повідомляє ZN.ua.

Одним із негативних явищ при проходженні осінньо-зимового періоду (ОЗУ) 2021-2022 є неприйняття належних заходів щодо накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ. Зокрема, на 01.12.2021 на складах перебуває 486,2 тис. тонн вугілля при плановому накопиченні 2632,7 тис. тонн (відхилення – 2146,5 тис. тонн), що у свою чергу свідчить про критичний запас зазначеного палива", - сказано у звіті.

Під загрозою відсутності опалення опинилися цілі регіони, які забезпечуються деякими ТЕС та ТЕЦ:

Слов'янська ТЕС має у 50 разів нижче за необхідний запас вугілля

Луганська ТЕС має вчетверо нижче за мінімально необхідні запаси

Чернігівська ТЕЦ ─ запаси вп'ятеро нижчі за норму

Дарницька ТЕЦ взагалі не має запасів

Така ситуація створює загрозу енергетичній безпеці держави та надійному проходженню опалювального сезону. Це, у свою чергу, може призвести до "надзвичайних подій техногенного характеру, зростання соціальної напруги серед населення та дискредитації органів державної влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов недоплачує державі більше мільярда гривень щомісяця - Агія Загребельська

Міненерго пропонує підготувати правові підстави для запобігання зупинці вугільних ТЕС та ТЕЦ та переведення їх на природний газ. Це запобіжний захід на випадок гострого дефіциту електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Україна може замерзнути. СБУ попереджає про можливий зрив опалювального сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі