неділя, 25 серпня 2024 09:18

Україна може атакувати велику кількість російських об'єктів - ISW

Україна може атакувати велику кількість російських об'єктів - ISW
Атакувати можна не лише аеродроми. Фото: lockheedmartin.com

Атаки далекобійною зброєю по військових цілях у тилу Росії мають вирішальне значення для зниження військових спроможностей на фронті.

У США раніше заявили, що удари західною зброєю по цілях у Росії не будуть ефективними, бо більшість військових літаків відвели із зони дії Storm Shadow і ATACMS. Але є багато інфраструктури, крім аеродромів, що використовується Росією для підтримки військових операцій, йдеться в аналізі Інституту вивчення війни (ISW).

"ISW оцінює, що в Росії в межах досяжності ракет ATACMS, які Сполучені Штати надали Україні, перебуває щонайменше 250 військових і воєнізованих об'єктів. Однак наразі Сполучені Штати забороняють українським силам використовувати ракети ATACMS для ударів по військових цілях у Росії та дозволяють завдавати удари лише з використанням наданих США HIMARS, оснащених GMLRS - максимум, дозволяючи Україні завдати ударів лише по 20 із 250 об'єктів. Тільки 17 із цих 250 об'єктів є аеродромами, і малоймовірно, що російські військові перекинули активи з усіх інших 233 об'єктів", - пишуть аналітики.

Серед цих 233 об'єктів - великі військові бази, станції зв'язку, логістичні центри, ремонтні майстерні, паливні склади, склади боєприпасів і постійні штаби. З цих об'єктів вкрай складно або неможливо перекинути сили або швидко укріпити їх. В ISW не бачать доказів масштабної передислокації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг підтримав право України бити ATACMS по російській території

Ці об'єкти підтримують російське командування та управління, розвідку, рекогносцировку, забезпечують логістичну та ремонтну підтримку окупантів.

Малоймовірно, що російські сили зміцнили всі об'єкти в Росії або розосередили активи по всьому глибокому тилу.

"Російським силам, імовірно, доведеться передислокувати засоби ППО і РЕБ з усієї Росії, а також з лінії фронту в Україні, щоб забезпечити необхідне покриття для тилових районів у Росії в межах досяжності поставленої Заходом зброї, що, можливо, створить умови для України для розширення власних авіаційних операцій уздовж лінії фронту", - підсумували в ISW.

ATACMS - тактична балістична ракета класу "земля-земля", призначена для знищення ворожої техніки, живої сили та споруд. Може запускатися із самохідних систем M270 MLRS та M142 HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ.

Існує кілька модифікацій ракети ATACMS, які відрізняються системами наведення, типом (фугасні, касетні) і потужністю боєголовки, а також максимальною дальністю дії (від 165 до 310 км).

Восени минулого року Україна отримала ракети ATACMS, але кількість та модифікація офіційно не називалися. За побічними ознаками і наслідками застосування аналітики робили висновки, що Україна, ймовірно, отримала усього лише близько двох десятків цих ракет із касетною боєголовкою та меншою дальністю ураження (165 км).

Зараз ви читаєте новину «Україна може атакувати велику кількість російських об'єктів - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі