пʼятниця, 05 березня 2010 11:14

Україна буде переходити на скраплений газ, якщо Росія не піде на поступки

Україна буде переходити на скраплений газ, якщо Росія не піде на поступки

Україна має намір побудувати термінали з регазифікації скрапленого газу (СПГ), щоб забезпечити свою електробезпеку.

Газета "Комерсант", посилаючись на джерело в адміністрації Віктора Януковича, стверджує, що на такий крок Київ буде змушений піти у випадку, якщо Москва не погодиться знизити на третину нинішню ціну на газ і відмовиться від участі в модернізації газотранспортної системи України.

Джерела видання стверджують, що Київ вже знайшов інвесторів, які можуть побудувати термінали з регазифікації СПГ потужністю в 20-30 мільярдів кубометрів палива на рік. Це обійдеться Україні в 500-600 мільйонів доларів, зате для кінцевих споживачів України СПГ буде коштувати 200-210 доларів за тисячу кубометрів - на третину дешевше за російський.

У першому кварталі 2010 року ціна російського газу для України складає 305 доларів за тисячу кубометрів.

Імпортувати газ Україна зможе з Катару і Алжиру. 4 березня СПГ з цих країн коштував від 175 до 178 доларів за тисячу кубометрів. Крім того, в майбутньому, теоретично, Україна зможе використовувати регазифікаційні термінали, які збираються будувати Хорватія та Польща, а потім поставляти паливо по трубопроводах у реверсному режимі.

Зараз Україна є одним з найбільш високодохідних ринків "Газпрому" з обсягом в 10-12 мільярдів доларів. У 2010 році Київ зобов"язався закупити 33,75 мільярда кубометрів російського газу.

Раніше вже повідомлялося, що президент України, який перебуває з візитом у Москві 5 березня, має намір підняти на переговорах з російською стороною тему газових контрактів, укладених Росією і Україною в 2009 році.

Київ очікує від Москви інвестицій в ГТС, які збільшать її транзитні потужності. За це Москва зможе отримати третину в консорціумі, якому буде передана в управління трубопровідна система України.

На думку Києва, дана схема дозволить Росії відмовитися від будівництва трубопроводу "Південний потік".

Україна є найбільшим транзитером російського газу до Європи і отримує з транзиту значний дохід. Віктор Янукович не раз говорив, що хотів би зберегти обсяги транзиту на колишньому рівні або навіть збільшити поставки.

Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна буде переходити на скраплений газ, якщо Росія не піде на поступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі