понеділок, 13 квітня 2020 16:13

Українці матимуть доступ до геокадастрів - Рада ухвалила закон

Українці матимуть доступ до геокадастрів - Рада ухвалила закон
Закон встановлює правові основи діяльності зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, визначення принципів щодо її створення та розвитку. Фото:infopotik

Закон "Про національну інфраструктуру геопросторових даних" ухвалила на засіданні Верховна Рада України.

Законопроєкт встановлює безплатний доступ громадян і суб'єктів господарювання до відповідної інформації. Рішення підтримали 302 народних депутатів за мінімально необхідних 226, пише Укрінформ.

Закон встановлює правові основи діяльності зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, визначення принципів щодо її створення та розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Утворення ринку землі в Україні - продовження економічної війни між нами та РФ

Згідно з цим законом, сформують сучасну систему забезпечення потреб суспільства у всіх видах географічної інформації. Забезпечать міжгалузеву інтеграцію геопросторових даних і даних кадастрів, відкриття у мережі інтернет базових і тематичних геопросторових даних і метаданих, що створюються як у публічному секторі, так і підприємствами – монополістами.

Фінансуватимуть ці роботи за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів установ, організацій та підприємств, замовників робіт відповідно до укладених договорів та інших джерел, які не забороняє закон. Для створення національної інфраструктури геопросторових даних використають наявні геопросторові дані, що вже створили органи державного управління.

Цей закон також вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою запровадження відповідальності за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних. Тепер особи, винні у порушенні вимог цього закону, нестимуть встановлену законом відповідальність за порушення порядку створення і використання геопросторових даних і метаданих, втрату або несанкціоноване знищення геопросторових даних і метаданих та незаконне привласнення геопросторових даних і метаданих.

Водночас, згідно із законом, Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється новою статтею про "Порушення прав на геопросторові дані та метадані". За незаконне привласнення геопросторових даних і метаданих, їх втрату або несанкціоноване знищення, а також порушення порядку створення і використання геопросторових даних і метаданих порушники мусять сплатити штраф від 1700 до 2550 грн. Якщо за рік порушення повториться, штраф становитиме від 3400 до 4250 грн.

Парламент ухвалив в цілому законопроєкт про посилення відповідальності за забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Документ підтримали 328 нардепів.

Зараз ви читаєте новину «Українці матимуть доступ до геокадастрів - Рада ухвалила закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі