вівторок, 15 червня 2010 10:56

Україна провалилась на найбільшій виставці у світі

Україна провалилась на найбільшій виставці у світі

Більшість стендів України на міжнародній виставці World Expo 2010 не викликають інтересу у відвідувачів. Нечисленні туристи затримуються в павільйоні, лише щоб перекусити в кафе. Пункт громадського харчування - найяскравіший і найбільший "експонат" національного павільйону.

Радник голови компанії "Економедіа" Валерій Балясний (фірма є генеральним розпорядником павільйону внаслідок виграного тендера Мінекономіки) не побачив нічого поганого в такому поданні України.

Чиновник поскаржився на обмежене фінансування. За його словами, спонсорів на виставку в Шанхаї не знайшлося, а з бюджету було виділено близько 9 млн. грн. У той час як Росія виділила на свій павільйон 20 млн доларів, а Білорусь - 6 млн доларів.

Споруда, що представляє Україну (500 кв. м), обтягнуте плівкою, яка місцями вже встигла пошкодитися.

Після відкриття павільйону тут два рази побував консул України. Інших чиновників - відвідувачів виставки персонал павільйону не згадав. Відкривав виставку посол України в Китаї. Безпосередньо з України ніхто з представників влади на захід не приїжджав.

Офіційну делегацію очікують на 24 серпня (День Незалежності України та День країни на виставці). Поки невідомо, хто очолить делегацію. Президента України Віктора Януковича очікують восени - ближче до закриття виставки. Що стосується деяких інших країн, на їх Дні країн приїжджали їхні перші особи - президенти і королі.

Національний павільйон України в Шанхаї на World Expo курирує Мінекономіки. На участь України в цій виставці в держбюджеті на 2010 рік передбачено близько 9 млн. грн. У названу суму входять витрати по оплаті послуг співробітників Національного павільйону України, підбір яких здійснювала "Економедіа" (у 2006 році компанія виграла відкритий тендер Мінекономіки і є розпорядником павільйону), і організація виступів українських артистів під час Національного дня України (24 серпня).

Що стосується кафе та магазину на території павільйону, зі слів Валерія Балясна, під них, на умовах безкоштовної оренди, компаніям, які виграли у відкритому конкурсі, було передано 75 кв. м. Організатори нічого поганого в цьому не побачили.

Як виявилося, приміщення павільйону китайська сторона передала Україні безкоштовно. Тому, як пояснює представник організаторів, те, що частину павільйону була надано для організації кафе та магазину, ніяк не позначилося на всіх інших витратах, які Україна зазнала у зв'язку з підготовкою та роботою національної експозиції.

Враховуючи, що окрім міста Кам'янець-Подільський, всі обласні адміністрації та мери всіх великих міст не підтримали прохання Мінекономіки виставити свої експозиції в павільйоні, рішенням координаційного комітету кафе і магазину була надана трохи більша площа. "Це було колективне рішення всіх членів координаційного комітету - центральних органів виконавчої влади", - роз'яснив ситуацію Валерій Балясна.

Нагадаємо, в Шанхаї вже другий місяць триває найбільша виставка у світі - World Expo 2010. Цього року її основний девіз: "Краще місто - краще життя". Учасницями World Expo 2010 стали 192 країни. Але власні павільйони побудувало тільки 49 країн. Найдорожчий павільйон належить господарям виставки - китайці витратили на нього 203 млн доларів.

Дело.

Зараз ви читаєте новину «Україна провалилась на найбільшій виставці у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі