субота, 10 квітня 2010 18:21

Україна не перевіряє насіння на наявність ГМО

Україна не перевіряє насіння на наявність ГМО

На ринках продають понад 30% генетично модифікованого насіння сої, кукурудзи – 10%. Ситуація з овочевими культурами - взагалі невідома.

Про це Gazeta.ua розповів співробітник центру насіннєзнавства та сортовивчення, доктор біологічних наук Олександр Рибалка.

"Позначку на упаковки "Не містить ГМО" ставить сам виробник, бо насіннєві інспекції не мають коштів, щоби перевірити усі присутні на ринку зразки", - заявив Олександр Рибалка.

"Не створено державного реєстру модифікованих сортів. Насіння потрапляє в Україну "лівими" шляхами. Самостійно перевірити насіння за зовнішніми показниками, чи сенсорним способом – неможливо, тільки лабораторним аналізом", - зазначив експерт.

Немає гарантії, що насіння, куплене для присадибної ділянки, не генетично модифіковане.

Олександр Рибалка радить остерігатися насіння сортів, які мають незвичайні характеристики.

"Якщо кукурудза стійка до лугового мотилька та іншого шкідника, або картоплю не їсть колорадський жук, то таке насіння містить генетично модифікований матеріал", - пояснив науковець.

Багато овочевих культур за допомогою генної інженерії пристосовують до вирощування у кімнатних умовах. Не слід купляти насіння, виробник якого обіцяє вам термостійкість, подвійний врожай, чи подовжений термін плодоношення.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна не перевіряє насіння на наявність ГМО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі