пʼятниця, 23 листопада 2018 01:37

Угорщина вважає законною видачу своїх паспортів громадянам України

Угорщина вважає законною видачу своїх паспортів громадянам України
Фото: Reuters

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що видача угорських паспортів громадянам України не суперечить українським законам.

"На Закарпатті живуть угорці, які, згідно з угорським законодавством, мають право на подвійне громадянство (...) Якщо ви подивитеся на українські закони, то ніде не сказано, що мати паспорт іншої країни - це злочин чи це заборонено", - заявив міністр в інтерв'ю DW.

На питання, чи видавали угорські паспорти українським чиновникам, Сіярто відповів: "Чесно кажучи, я не знаю".

"В Угорщині для отримання другого громадянства неважливо, є людина чиновником чи ні", - додав глава угорського МЗС.

Стаття 4 Конституції України передбачає єдине громадянство. Водночас закон визначає це єдине громадянство як "громадянство держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москаль розповів, де тепер роздають угорські паспорти закарпатцям

Закон України про державну службу визначає набуття громадянства іншої держави підставою для припинення держслужби.

Раніше відбувся скандал у зв'язку з відео, на якому низка українських громадян отримують угорські паспорти і складають присягу на вірність Угорщині в консульстві цієї країни в закарпатському Береговому. Процедура супроводжувалася порадою угорського дипломата не повідомляти владі про отримання нових документів.

Пізніше міністри закордонних справ України та Угорщини обговорили це питання під час зустрічі, однак досягти конструктивних домовленостей не зуміли.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина вважає законною видачу своїх паспортів громадянам України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі