четвер, 01 березня 2018 23:16

Угорщина відреагувала на рішення КС щодо мовного закону "Ківалова-Колесніченка"

Угорщина відреагувала на рішення КС щодо мовного закону "Ківалова-Колесніченка"
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто. Фото: Аргументи і Факти

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив уряд України в "грубій атаці" проти національних меншин.

Так він прокоментував рішення Конституційного суду України про визнання неконституційним закону "Про основи державної мовної політики", передає "Радіо Свобода".

"Український уряд поставив перед собою дві націоналістичні завдання - перше: щоб нацменшини не могли вчитися, друге: щоб не було можливості говорити рідною мовою", - сказав Сійярто.

За його словами, у законі "Ківалова-Колесніченка" допустима межу вживання мови нацменшин починалася з 10%, а в новому законопроекті депутати "хочуть прив'язати до 33%". Сійярто розцінив це як наступ на права нацменшини вживати рідну мову.

"У правовій державі не відбуваються речі, які мають місце в Україні", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті підпалили угорське товариство. Клімкін засудив, у Будапешті звинуватили українців в екстремізмі

Глава МЗС Угорщини вкотре підтвердив, що Будапешт і надалі блокуватиме євроатлантичні зусилля Києва, поки не буде налагоджена ситуацію з правами нацменшин.

У липні 2012 року парламент ухвалив мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

23 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за визнання цього закону нелегітимним. Однак після цього виконуючий обов'язки президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення. У липні 2014 року 57 нардепів звернулися до Конституційного суду з вимогою визнати закон Ківалова-Колесніченка неконституційним.

Конституційний суд 17 листопада 2016-го розпочав розгляд цієї справи.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина відреагувала на рішення КС щодо мовного закону "Ківалова-Колесніченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі