середа, 19 грудня 2007 18:54

Учені створили метал з ефектом пам"яті

Розроблені співробітниками університету в місті Бойсе (штат айдахо, США) і Північно-Західного університету (штат Ілінойс, США) сплави нікелю з марганцем і галієм відрізняються великопористою структурою, схожою на швейцарський сир. Це робить їх легкими, при цьому матеріали зберігають і виняткову міцність.

Але у нових сплавів є і зовсім незвичайна властивість - вони подовжуються під дією зовнішнього магнітного поля до 10 % від початкової довжини, при цьому їм властивий ефект пам"яті - вони зберігаються в зміненому стані скільки завгодно довго при знятті поля, але можуть повернутися в початковий стан при обертанні магнітного поля на 90 градусів.

Новий сплав отриманий у вигляді полікристалічного матеріалу. Зазвичай такі матеріали відрізняються відсутністю пір, а їх пружні властивості і здібність до деформації в цілому дуже незначні. Новий матеріал з "магнітною пам"яттю форми" отриманий шляхом заливки розплаву в зразок з солі алюмінату натрію, що має усередині пори. Потім алюмінат натрію розчиняють за допомогою кислоти, і там, де були заповнені ним фрагменти, утворюються великі пори, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Учені створили метал з ефектом пам"яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі