неділя, 20 січня 2008 15:02

Учені намагаються виділити "феромон страху"

Командування Медичних Досліджень Армії США розсекретило результати цікавого дослідження, автори якого намагалися виділити запах страху.

Якщо цей запах вдасться виділити і синтезувати, то з"явиться можливість створити новий тип психологічної зброї: теоретично ворожі армії можна буде паралізувати жахом.

Людина, як і багато інших живих істот, виділяє феромони - продукти секреції, які, як вважається, забезпечують хімічну комунікацію між особинами одного вигляду. У чоловічому поті містяться феромони, що привертають жінок. Комахами і тваринами вони, наприклад, застосовуються для маркування території. Раніше було доведено, що деякі комахи виділяють феромони страху, які відлякують конкурентів. Тому, було висловлено припущення, що подібні феромони виділяє і людина.

У рамках дослідження збиралися аналізи крові, мочі, поту двох десятків чоловік. На першому етапі експерименту вони пробігали певну дистанцію на біговій доріжці (тобто випробовували фізичне навантаження, але не страх). На другому етапі вони займалися скайдайвінгом - тобто неминуче випробовували страх перед висотою. Аналізи проводилися безпосередньо до і після обох дослідів. Попередній аналіз показав, що є підстави стверджувати, що якийсь прихований хімічний компонент - "феромон страху" дійсно існує, оскільки аналізи дали різні результати. Проте виділити цей секрет поки не вдалося.

Це далеко не перший досвід такого роду у військовій історії США. У 1950-1960-і роки розглядалася можливість тимчасового перетворення солдатів супротивника на сексуально стурбованих гомосексуалістів (від розвитку проекту було вирішено відмовитися на початковій стадії). В середині 1990-х років ВПС США пропонувало вивчити можливість маркування солдатів супротивника дратівливими запахами або ароматами, які здатні привернути на ворожі позиції огидних створінь, на зразок мух, мурашок, бджіл, щурів і крупніших тварин, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Учені намагаються виділити "феромон страху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі