пʼятниця, 20 листопада 2015 09:20

У Володимирському соборі вшанують афонську ікону Божої Матері

У неділю, 22 листопада, у Володимирському кафедральному патріаршому соборі Києва відбудеться урочисте богослужіння на честь свята ікони Божої Матері "Скоропослушниця". Божественну літургію, яка розпочнеться о 9:30, у співслужінні архієреїв та духовенства очолить Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Шанований список чудотворної ікони, яка зберігається в афонському монастирі Дохіар, був написаний монахами цієї обителі та, за сприяння мецената Андрія Миколайовича Мацоли, переданий влітку 2012 року до Володимирського собору.

Особливістю цьогорічного богослужіння на честь свята ікони Божої Матері "Скоропослушниця" стане те, що частина молитов і піснеспівів буде звершена грецькою мовою. Цим буде підкреслено неперервний духовний зв'язок Церкви в Україні зі своєю Матір'ю – Церквою Константинопольською – від якої понад тисячу років тому Київ і вся Русь прийняли хрещення.

Вже четвертий рік список ікони Божої Матері "Скоропослушниця", написаний афонськими монахами, перебуває у Володимирському соборі, – говорить Святійший Патріарх Філарет. – І віруючі полюбили цю святиню, моляться перед цією іконою, звертаються за заступництвом Божої Матері, яке особливо потрібне нашому народу в цей нелегкий час.

Цього року виповнилося 1000 років від часу упокоєння святого князя Володимира, Хрестителя Руси-України. За його проханням і повелінням візантійське духовенство звершило хрещення і його самого, і міста Києва, і всієї Руси, таким чином утвердивши наших предків у православній вірі. Істини, які сповіщені Богом через Євангеліє і проповідуються Церквою усім народам, найперше були записані давньогрецькою мовою, а потім були перекладені майже всіма мовами світу. Так само і богослужіння спочатку складалося грецькою мовою.

Наступного року також сповнюється 1000 років духовним зв'язкам Руси-України з монастирями гори Афон. Бо 1016 року преподобний Антоній, уродженець Любеча на Чернігівщині, пішов у це святе місце чернечих подвигів та духовного вдосконалення для того, щоби навчитися правил молитви, посту і усамітненого монашого життя. А коли він досяг духовної досконалості, то його наставник благословив Антонія повернутися на Батьківщину, щоби тут навчати аскетичним правилам тих, хто бажає спасіння. Преподобний Антоній заснував у Києві монастир Печерський, який став родоначальником чернецтва на нашій землі. Так що і у цій царині духовності Українська Церква має своїми вчителями побожних грецьких афонських монахів".

Піснеспіви грецькою мовою з використанням грецької мелодичної церковної традиції вносять у богослужіння особливу інтонацію, – говорить регент Патріаршого хору Володимирського собору Вероніка Матвієнко. – Адже саме з цією традицією хорового співу пов'язана поява церковної музики в Україні, яку за переданням привезли до нас співаки з почту грецької царівни Анни, дружини святого Володимира. З нагоди свята ми хочемо порадувати богомольців новими для нас піснеспівами грецькою мовою.

Появу ікони Пресвятої Богородиці "Скоропослушниця" старці Дохіарського монастиря відносять до часів св. Неофіта, засновника обителі Х ст. Але своє ім'я, відоме нам і сьогодні, образ отримав тільки через сім сотень років. За переказами, Божа Матір вимовила, що ікона її іменуватиметься Скоропослушницею, бо "швидку всім, хто молиться до неї, буду являти милість і виконання прохань". Таким чином, це єдина серед сотень ікон Богородиці, ім'я якій дала сама Пресвята Владичиця.

 
 
 
Зараз ви читаєте новину «У Володимирському соборі вшанують афонську ікону Божої Матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі