середа, 01 квітня 2009 10:45

Україна має найгірші ринкові показники

Україна має найгірші ринкові показники
Україна має найгіршу ситуацію на фондових ринках, а інвестори намагаються запобігти відтоку капіталу, вважають європейські експерти.

Уряд України наказує банкам купувати і продавати гривню в межах штучно встановленого коридору. "Якщо в країні є гроші, треба дуже чітко регулювати ситуацію з валютою прямо зараз, - сказав Ендрю Босомворт, керівник мюнхенського інвестиційного фонду з обертом понад $50 млрд. - Найкращий шлях залучити приватні гроші як раз і полягає в тому, щоб забезпечити узгоджену політику з формування привабливого середовища для інвесторів".

У цьому році фондовий індекс української ПФТС впав на 25%. Таким чином Україна опинилася у рейтингу країн з найгіршими ринковими показниками, а саме поряд з такими країнами, як Коста-Ріка, Нігерія, Сербія, Катар та Боснія

"За шість останніх місяців резерви України в іноземній валюті зменшилися на одну третину, причому більшість з $12 млрд було втрачено через намагання Центрального банку втримати гривню", - вважає Іван Чакаров, економіст лондонської компанії Nomura Holdings Inc.

З вересня курс гривні знизився на 37% проти долара США, на це вплинуло падіння на 50% попиту на головний експортний продукт країни - сталь. Правляча коаліція розкололася, не дійшовши згоди в тому, як боротися з кризою.

Україна отримала перший транш від МВФ розміром $4,5 млрд. Але МВФ затримав виплату другого траншу позики розміром $1,9 млрд до тих пір, поки країна не скоротить дефіцит бюджету, який дорівнює 5% від ВВП. МВФ наполягає на 3,1% від ВВП, так вважає президент Ющенко.

"Національний банк заявив мінімальний курс гривні 7,9724 за долар, це на 3% міцніше, ніж курс в 8,24 . Такій країні, як Україна, просто необхідно контролювати рух капіталу для того, щоб зупинити гіперінфляцію", - сказав пан Дуглас Полунін, голова Polunin Capital Partners з офісом у Лондоні.

Національний банк також призупинив міжбанківські торговельні угоди з кредиторами "Партнер-Банком", "Сігмабанком" та "Преміум" - "за підрив обмінного курсу", повідомляє газета "Дело". Прес-секретар "Партнер-Банку" Ольга Сендлер заперечує звинувачення: "Ми вважаємо, що це помилка".

"Україна має потребу в більших "адміністративних заходах" з регулювання валюти і може змусити компанії продавати іноземну валюту, - сказав Петро Порошенко в ефірі "5 каналу". - Більшість експертів згодні з тим, що треба зупинити лібералізацію валютного регулювання".

За матеріалами Bloomberg

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна має найгірші ринкові показники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі