четвер, 24 вересня 2009 11:45

У Росії закликали Польщу забути про генезис Другої світової

У Росії закликали Польщу забути про генезис Другої світової
Міністерство закордонних справ Росії висловило жаль у зв"язку з ухваленням Сеймом Польщі резолюції щодо подій 17 вересня 1939 року, в якій засуджувалося вторгнення радянських військ. Про це йдеться в опублікованому 24 вересня на сайті МЗС коментарі.

У МЗС заявили, що питання про генезис Другої світової війни "повинне бути, нарешті, залишене історикам", а рішення Сейму тільки вносить тенденційність і політизованість до питання про неоднозначні сторінки відносин між Польщею і Росією.

Позиція Росії щодо історії відносин з Польщею детально викладена у статті прем"єр-міністра РФ Володимира Путіна, опублікованій в польському виданні Gazeta Wyborcza, мовиться в коментарі міністерства. На думку МЗС, стаття стала сигналом до вибудовування з Польщею конструктивного діалогу по складних історичних питаннях.

Осуджуюча вторгнення Червоної Армії на ті, що належали Польщі території Західної Білорусії і Західної України резолюція була прийнята польським парламентом 23 вересня 2009 року. Також Сейм виявив в діях СРСР на території Польщі, подібних до подій в Катині 1940 року, ознаки геноциду. Резолюція приймалася в спрощеному порядку на основі неформальної реакції депутатів.

У вересні 2009 року Володимир Путін зустрівся з прем"єр-міністром Польщі Дональдом Туском. За підсумками зустрічі Туск заявив, що загальна позиція Росії і Польщі щодо причин початку Другої світової війни украй важлива для довірчих відносин між країнами. Також він відзначив, що домовився з Путіним про створення позбавлених політичного тиску спільних центрів з вивчення масових розстрілів в Катині, в результаті яких загинули 14 тисяч польських офіцерів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Росії закликали Польщу забути про генезис Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі