вівторок, 24 квітня 2012 11:20

У Провідну неділю львів'яни їли паски та яйця на Личаківському кладовищі
29

Фото: Фото: Павло Паламарчук

У неділю, 22 квітня, християни святкували Провідну неділю. Це перше неділя після Великодня. У цей день родичі приходять на могили свої близьких, щоб пом'янути їх.

Провідна неділя завершує перший цикл пасхальних свят. Велика кількість поминала своїх родичів на Личаківському кладовищі. Вони прибирали могили, мили їх, приносили квіти та паски.

"Я до свого чоловіка прийшла, - розповіла пенсіонерка Романна Грищенко. - Взяла йому пасочку, яєчка. Колись і цукерки брала. Але зараз ніц грошей нема. Думала вінок на могилі свіжий почепити. Так за нього стільки просять. Купила ось кілька тюльпанів. Він дуже любив ті квітки. То хоч так його потішу."

Деякі люди запрошували на могили священників. Ті відспівували молебень за упокій померлих, освячували могили. Також дехто приносив із собою багато святкової їжі — паску, ковбасу, шинку, яйця. Трапезу проводили прямо на гробі померлого.

"Для мене таке споживання їжі є диким, - сказав Олег Сурмай. - Ну як так можна на цвинтарі їсти? Тут же люди померлі лежать. А ті чавкають над їх тілами. На Київщині раз був, то там на могилах справжні бенкети влаштовують. Мене після побаченого цілу неділю від їжі вивертало."

Зараз ви читаєте новину «У Провідну неділю львів'яни їли паски та яйця на Личаківському кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі