субота, 19 березня 2011 13:25

Львів'яни провели в останню путь Івана Геля
5

Фото: Ольга ШВЕД

У Львові, в п'ятницю попрощалися із правозахисником, політиком Іваном Гелем. Він помер 16 березня на 74-му році життя після тривалої хвороби. Майже півжиття домагався офіційного визнання української греко-католицької церкви, разом із соратниками вивів її із підпілля. У радянські часи дисидент провів у в'язниці близько 16 років, п'ять -  на засланні за антирадянську агітацію пропаганду.

Панахида у соборі Св. Юра тривала з 11 до 12 години.

Рівно опівдні із собору виносять хрест, вінки та домовину з тілом покійного. Родичі та всі інші сідають у дев'ять маршруток, які відвозять родичів та усіх тих, хто хоче попрощатися із покійним до Личаківського кладовища.

На Личаківському цвинтарі із катафалка домовину винесли курсанти Академії сухопутних військ. На імпровізованій трибуні стоїть мікрофон, колонки, наготові духовий оркестр тої ж Академії сухопутних військ. До мікрофону підходять по черзі отець Михайло Нискогуз, мер Андрій Садовий народний депутат від "Нашої України" Володимир В'язівський, дисидент та проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, письменник Ігор Калинець, ректор Львівського університету Франка Іван Вакарчук, політв'язень Юрій Шухевич.

Богдан Горинь, 75 років, політв'язень і товариш покійного наголошує: "Іван Гель зумів організувати масовий похід 17 вересня 1989 року сотень тисяч вірних УГКЦ історичним центром Львова до собору Св. Юра, це сприяло поваленню більшовицької системи у Львові. Цього ми не забудемо, Йване."

Поховали Івана Геля на початку Личаківського кладовища.

Козаки прикордонного січового українського козацтва дали залп із старої гармати.

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни провели в останню путь Івана Геля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі