середа, 01 травня 2013 21:00

У Полтаві за годину зібрали 500 підписів проти роботи кав'ярні
12

Фото: Фото: Сергій Рибалко

У Полтаві першого травня місцеві митці провели акцію протесту проти роботи кав'ярні "Коффішка" в історичному центрі міста по вулиці Жовтнева. Заклад, відкрили тиждень тому, звели майже посеред пішохідної зони, за 10 метрів від виходу із підземного переходу "Злато місто".  Він частково закрив вид на вулицю, зруйнував архітектурний задум міської забудови.

Поруч з кав'ярнею двоє чоловік колом розставили картонні ящики, до кожного прикріпили роздруковані на принтері аркуші з перекресленою жирним червоним хрестом фотографією "Коффішки" й підписом "Ні окупації пішохідної зони". Організатор акції художник Дмитро Яцько сів на землю й заграв на бандурі.

"Музикою привертаю увагу людей до проблеми, бо ця конструкція тільки перша ластівка,  - розповів Дмитро Яцько. - Наш мер хоче ще таких поставити вздовж вулиці дві чи три штуки".

Кав'ярня збудована у вигляді ручної кавомолки, висотою більше 4 метрів. З боків двоє вхідних дверей, замість сходинок, металевий пандус.

"Це одороблесько треба або закрити к бісу, або перенести в інше місце, - говорить учасниця акції Марина Ігнатова. - Жовтнева має бути чистою від такого сміття, бо проектувались за принципом російського Санкт-Петербургу, йде від центру по прямій лінії, як сонячний промінь. З одного кінця має бути  видно Свято-Успенський собор, з іншого Монумент Слави. Це була родзинка Полтави, яка приваблювала туристів. Тепер же з усіх боків видно тільки "Коффішку".

За 15 хвилин зібралося близько 25 чоловік, окремими купками вийшли працівники найближчих магазинів та кафе.

"Тільки через громадський позов до суду можна прибрати "Кофішку", - повідомив правозахисник Василь Ковальчук. - Самим протестом нічого не доб'єшся".

За годину акція закінчилась. Організатори повідомили, протестуватимуть майже кожного тижня, поки кав'ярню не закриють.

"Сьогодні мало людей, бо свято, вихідний день, всі або на огородах або вже п'ють, - повідомив Дмитро Яцько. - А взагалі, це вже друга акція протесту, перша була минулого тижня. Тоді за годину зібрали 500 підписів проти роботи "Коффішки". Їх відіслали народним депутатам від опозиції Юрію Бублику та Сергію Капліну. Відповіді від них ще не отримали".

"Коффішка" належить мережі  кав'ярень "Кофеін". Подібні заклади є в Харкові, Сімферополі, Севастополі й Ялті. В Полтавській області такий відкрили вперше.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві за годину зібрали 500 підписів проти роботи кав'ярні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі