вівторок, 24 червня 2008 09:09

У Польщі за кілька годин розкупили скандальну книгу про Леха Валенсу

За кілька годин була розкуплена скандальна книга про колишнього президента Польщі Леха Валенсу, що надійшла в книжкові магазини Варшави в понеділок, повідомляє агентство DPA.

Книга істориків Славоміра Ценцкевіча і Петра Гонтарчика що розповідає про те, що Валенса в 1970-х роках співробітничав із спецслужбами соціалістичної Польщі під псевдонімом "Болек", викликала ажіотаж в польському суспільстві і була головною темою обговорення в польських ЗМІ останнім часом.

Задовго до восьми годин ранку, коли відкриваються книжкові магазини, біля їхніх дверей вишикувалися черги і вже до середини дня весь тираж 700-сторінкового видання був розкуплений. Швидко розкупили і ті 600 екземплярів, які продавалися безпосередньо в будинку варшавського Інституту національної пам"яті, - дослідницького центру з розслідування злочинів комуністичного і фашистського режимів, де працюють автори книги. Представник інституту пообіцяв, що новий тираж надійде в продаж в найближчі два тижні.

У книзі Ценцкевіча і Гонтарчика стверджується, що Валенса, тоді робітний Гданської судноверфі, був завербований спецслужбами в 1970 році і співробітничав з ними шість років, а згодом, зайнявши пост президента Польщі, вилучив викривальні його архівні документи. 65-річний Валенса відкидає всі звинувачення і збирається відстоювати свою репутацію в суді. Крім того, він заявив про намір незабаром опублікувати книгу, в якій буде викладена його власна версія подій тих років.

У серпні 1980 року Валенса очолив страйк на Гданській судноверфі і незабаром став лідером незалежної профспілки "Солідарність". У грудні 1981 року діяльність "Солідарності" була заборонена, в Польщі було введено надзвичайний стан, а Валенса був арештований. У 1983 році йому була присуджена Нобелівська премія миру. До кінця 1980-х років в Польщі пройшла нова хвиля страйків, що спонукали уряд вступити в переговори з "Солідарністю" і оголосити дату вільних виборів до парламенту. Літом 1989 року кандидати "Солідарності" здобули перемогу на виборах, а після вимушеного відходу у відставку осінню 1990 року президента Польщі Войцеха Ярузельського, Валенса здобув перемогу на позачергових президентських виборах, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «У Польщі за кілька годин розкупили скандальну книгу про Леха Валенсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі