понеділок, 22 квітня 2013 21:01

"У медичній системі не 21 століття, а 19" - експерт

"У медичній системі не 21 століття, а 19" - експерт
Голова громадської організації "Інститут правових досліджень і стратегій" Андрій Роханський Фото: facebook.com

Українці рідко відстоюють свої права у медицині. Найчастіше люди намагаються довести справедливість в акушерстві та гінекології - це неправильне надання акушерської допомоги. Про це розповів Андрій Роханський, юрист та голова громадської організації "Інститут правових досліджень і стратегій". Має медичну освіту. Говоримо з ним про проблему лікарських помилок.

Чому правозахисники не хочуть братися за справи, пов'язані з лікарськими помилками?

- Практика свідчить, що лікарські помилки в суді не доказові. У законодавстві немає поняття "лікарська помилка". Суд відмовляється приймати клінічний протокол, як доказ. Важко довести в суді, що це була лікарська помилка або, не зважаючи на героїчні зусилля докторів, лікування пішло не правильно чи не було ефективним.

Чим закінчуються такі справи?

- Люди відмовляються захищати свої права. Практично ніхто не судитися. Головна проблема в судах. Кримінальні справи порушують, якщо завдано істотну шкоду здоров'ю - це пацієнт втратив орган, або отримав інвалідність, смерть. Найпродуктивніше довести провину медика в суді. Тому що там діє прокуратура і починається більш серйозний розгляд. Але часто такі справи провальні. Судді в першу чергу захищають медиків. Лікарі пояснюють: "Я все робив правильно. Ну пацієнт помер, ну буває". Максимально, що можна домогтися у кримінальному процесі - це засудити медика до трьох років умовно і обмеження обіймати певні посади на рік або два.

Що потрібно змінити у судовій системі, щоб зменшити кількість таких випадків?

- Головні ліки для медицини - це суд. Треба проводити медичну реформу не в такому вигляді, як є. Впроваджувати систему медичного страхування. Зробити медичні установи не чисто бюджетними організаціями, а змішаного фінансування. У такому випадку сама система охорони здоров'я почне відсіювати лікарів, які напортачили. Зробив помилку більше двох разів - звільнення. В Америці лікарі, які допустились помилки, платять багатомільйонні компенсації родичам цих жертв. У нас, якщо суд прийме рішення на якусь не значну суму, то ні сам лікар, ні головний лікар зі своєї кишені не платить. Все сплачує бюджет. Крім невеликого скандалу і неприємності, лікарям нічого не загрожує.

Чи є пояснення чому в Україні трапляються випадки лікарських помилок?

- У медичній системі у нас не 21 століття, а 19-те. Наша медицина лікує простими засобами без використання сучасних технологій в наданні будь-якої допомоги. Є випадки, що смерть плоду настала, бо не проводили найпростіший моніторинг серцебиття дитини. Не стежили за станом плоду на простому апараті. Таке спостереження передбачено клінічними протоколами кожні 15 хвилин. Потрібно вимірювати серцеві скорочення і вести записи. Бачили б, які широкі очі роблять акушери-гінекологи, коли їм це кажеш. Вони про це не чули і їм ніхто про це не повідомляв. Лікують таким чином, що за чотири години підходять лише раз до однієї породіллі в усьому пологовому залі. А потім дивуються, чому плід помер всередині матері і народився мертвим. Ситуація досить страшна.

Чи можна говорити про байдужості лікарів?

- Я з таким не стикався. Зараз у медицині працює більшість людей пенсійного віку, які виховані у час, коли вчили до більш гуманного ставлення і не до ринкових відносин у своїх професійних обов'язках. Тому поки ці люди допрацьовують, такої байдужості немає. Багато медиків по-справжньому хочуть допомогти хворому і не звертають увагу на низькі зарплати.

Яка ситуація з медичною освітою в Україні?

- Освіта у нас якраз дуже хороша. Але фахівці, які можуть застосувати свої знання на практиці, не йдуть працювати за фахом. Тому що за 1 - 1,5 тис. грн. розумна людина не працюватиме. При чому десять років працювати, щоб потім отримати 1,3 тис. грн. Талановиті здобувають освіту і виїжджають закордон або дивляться на інші спеціальності.

Що потрібно змінити у медичній системі?

- Для початку їх галузь потрібно привести до стандартів. Яскравий приклад в центрах екстреної медицини. Зараз головне завдання "швидкої" приїхати за десять хвилин. Приїхали вони за десять хвилин до пацієнта і що? У машині найчастіше немає ні обладнання, ні ліків. Для проведення реанімації потрібно мати цілий набір препаратів і дефібрилятор у випадку, якщо зупиниться серце. Цього немає.

В Україні офіційної статистики лікарських помилок ніхто не веде.

Зараз ви читаєте новину «"У медичній системі не 21 століття, а 19" - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі