пʼятниця, 17 липня 2009 16:03

У Ірані поліція розігнала газом мітинг опозиції

У Ірані поліція розігнала газом мітинг опозиції
Іранська поліція застосувала кийки і сльозоточивий газ, щоб розігнати акцію протесту опозиціонерів, що почалася під стенами Університету Тегерана. Близько 15 противників президента Махмуда Ахмадінеджада було затримано.

Інцидент стався після проповіді, яку прочитав колишній президент Ірану Алі Акбар Рафсанджані. Він звертався до віруючих вперше після президентських виборів, які відбулися 12 червня. Рафсанджані закликав владу відпустити опозиціонерів, затриманих в ході безладів, які почалися після того, як було оголошено про переобрання Ахмадінеджада.

Після проповіді недалеко від університету декілька тисяч прихильників кандидата, що програв, Мір-Хосейна Мусаві, почали викрикувати гасла. Після цього поліція втрутилася в акцію протесту.

Аналітики відзначають, що проповідь колишнього президента не транслювалася по телебаченню в прямому ефірі. Це може означати, що влада побоювалися того, що Рафсанджані міг сказати. Політик формально зберігав нейтралітет, проте відомо, що його родичі і оточення підтримували Мусаві.

Опозиція стверджувала, що Ахмадінеджад отримав владу нечесно: результати виборів, на її думку, були сфальсифіковані. Після початку безладів і акцій протесту, влада погодилася перерахувати частину голосів, проте потім заявили, що перерахунок тільки підтвердив перемогу Ахмадінеджада. Інавгурація президента пройде в період з 26 липня по 19 серпня.

В результаті безладів в Ірані щонайменше 20 людей загинули. Більше тисячі було заарештовано. Опозиція заявляє про 150 загиблих, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «У Ірані поліція розігнала газом мітинг опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі