четвер, 18 березня 2010 16:00

У Донецьку серед білого дня викрали "помаранчевого" дільничого

  Олексій Бойко в Київському райсуді Донецька, перед судовим засіданням в лютому 2010 р.
Олексій Бойко в Київському райсуді Донецька, перед судовим засіданням в лютому 2010 р.
Сьогодні у дворі житлового будинку за адресою вул. Університетська, буд.116 було викрадено 38-рiчного жителя Донецька Бойка Олексія Валерійовича, якого журналiсти прозвали "помаранчевим" дiльничним.

Офiцiйно мiлiцiонер не є членом жодної політичної партії, але має посвідчення учасника "помаранчевої" революції, хоча і не був на Майдані. Бойко прославився завдяки багатьом скандальним публікаціям, в яких викривалися перевертні в прокуратурі.

Дружина дільничного Світлана розповіла Gazeta.ua, що о 8.47 хлопці у блакитній захисній формі затягнули Олексія в мікроавтобус без номерів.

"Вони були в чорних шапочках. Я набрала його мобільний номер, чоловік ледве встиг відповісти, і відразу пішли короткі гудки. Я подзвонила на 102, і незабаром мені з Олексієвого телефону подзвонила людина, яка представилася старшим оперуповноваженим Донецького облуправління внутрішньої безпеки МВС. Вiн сказав, що чоловік заарештований", - сказала жінка.

24 лютого в квартирі Олексія Бойка пройшов обшук.

"При обшуку у Олексія нічого не було вилучено, окрім 23 копій роздруків інтернет-видань, що стосуються неправомірної діяльності прокурора Київського району м. Донецька Сергія Софієва", - зазначив адвокат міліціонера Василь Гой.

У серпні 2005-го Олексій Бойко проводив перевірку на Привокзальній площі Донецька з метою виявлення стихійної торгівлі. Вирішив заразом перевірити оперативну інформацію про торгівлю на площі наркотиками. Несподівано в роботу міліції втрутився чоловік, що назвався хазяїном Привокзального ринку. З"ясувалося, що це був депутат Донецької міської ради Євген Воловик. Він зірвав перевірку і наказав торговцям не підкорятися міліції. Після цього випадку прокурор Софієв завів на Бойка кримінальну справу про перевищення посадових повноважень.

Заступник голови ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, заступник голови Конгресу Українських Націоналістів Марія Василівна Олійник вважає це справжнім беззаконням.

"Бандити кидають за грати чесного міліціонера, який хотів прикрити наркоторгівлю. Використовують для розправи районну і міську прокуратури. Замість того, щоб розiбратися, фальсифікують кримінальну справу", - обурилась вона.

Голова Донецької обласної Комітету охорони прав людини Євгенiя Миколаївна Ратникова переконана, що постанова про арешт Бойка абсолютно не мотивована.

"Бойко заарештовано у справі, яка тягнеться вже 5 років, весь цей час він був на підписці про невиїзд, дисципліновано ходив на судові засідання, а 18 лютого потрапив на лікарняне ліжко. Лежав в кардіології і не зміг прийти до суду. Він і зараз на лікарняному. У справі Бойка потрібно ухвалювати виправдувальний вирок. Суд 2 рази відправляв справу на додатковий розгляд в надії, що прокуратура одумається і справу закриє. Але прокуратура Київського району наполягає на звинуваченні. Я думаю, що колеги з міської прокуратури зараз намагаються захистити свого колегу з районної прокуратури Сергія Софієва, який в розправі над Бойком особисто зацікавлений", - розповіла Ратникова.

Правозахисники вимагають припинення цькування дільничого міліціонера та його сім"ї.

Фото Тетяна ЗАРОВНА

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку серед білого дня викрали "помаранчевого" дільничого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі