пʼятниця, 05 листопада 2010 10:01

У бюджеті Азарова нарахували "дірку" у мільярди гривень

У бюджеті Азарова нарахували "дірку" у мільярди гривень

Доходи бюджету за дев'ять місяців 2010 року не виконані на 7 мільярдів гривень, а витрати на 5.

Про це йдеться в звіті Рахункової палати України, який має Комерсант Україна.

Згідно з документом, доходи загального фонду бюджету в січні-вересні виконані всього на 95,2% (перераховано на 7,36 млрд грн менше запланованого - 143,8 млрд грн), витрати - на 97,3% (4,7 млрд грн і 173 900 000 000 грн відповідно).

При цьому ДПАУ і Держмитниця не змогли в повному обсязі зібрати основні бюджетоутворюючі податки - план по ПДВ недовиконано на 5,12 млрд грн, з податку на прибуток - на 2,56 млрд грн, по акцизному збору - на 1,76 млрд грн. Згідно зі звітом СП, якщо б операції з відшкодування ПДВ-облігаціями відображалися в загальному фонді бюджету, що логічно, тому що податок зараховується і відшкодовується із загального фонду, а не в спецфонді, то показник невиконання бюджету був би ще більшим.

При цьому аудитори зазначають, що дефіцит бюджету більше, ніж у два рази перевищив минулорічний показник, досягши рівня в 52,8 млрд. гривень, і погашався в основному за рахунок запозичень. Так, за дев'ять місяців уряд виконав річний план на 83,8%.

У той же час, як наголошується у звіті, за 9 місяців поточного року переплати податків і зборів, які за звітний період виросли ще на 1,5% - до 14,5 млрд грн.

Як зазначає видання, проблеми з бюджетом відбуваються на тлі зростання ВВП (за півроку - до 5,4%) та затвердженої в парламенті держпрограми економічного і соціального розвитку на 2010 рік.

У Рахунковій палаті вважають, що для скорочення дефіциту доцільно внести зміни до держбюджету, це дозволить "сформувати реалістичні показники бюджету на 2011 рік і призупинити зростання боргового навантаження".

Експерти впевнені, що бюджетні проблеми при економічному зростанні пов'язані зі збільшенням впливу тіньової економіки. За оцінками аналітиків, вона вже становить у середньому 60%.

"Незважаючи на всі зусилля контролюючих органів посилити збір податків, бюджет не виконується. Це говорить про те, що чим більший прес, тим більше бізнесу йде в тінь. Тобто держава рубає сук, на якому сидить", - говорить директор Українського бюро Міжнародного комітету захисту прав платників Ірина Кемпл.

Зараз ви читаєте новину «У бюджеті Азарова нарахували "дірку" у мільярди гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі