понеділок, 02 жовтня 2023 06:15

Син Пригожина може очолити "вагнерівців"

Син Пригожина може очолити "вагнерівців"
"Вагнерівців" може очолити Павло Пригожин. Фото: gettyimages.com

Очолити російську терористичну приватну військову компанію "Вагнер" може син Євгена Пригожина Павло.

Сама ж група може перейти в підпорядкування Росгвардії або міноборони РФ і знову становитиме серйозну загрозу для українських військових. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, поки що статус групи "Вагнер" залишається незрозумілим. Найманці розкидані по декількох різних країнах. Однак, 29 вересня російський диктатор Володимир Путін зустрівся з колишнім командувачем штабу "Вагнера" й нинішнім співробітником міноборони РФ Андрієм Трошевим та заявив, що той буде залучений до формування нових "добровольчих загонів", які виконуватимуть бойові завдання в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін фактично знищив "Вагнер" як квазінезалежну ПВК

Деякі представники "Вагнера" негативно відреагували на цю заяву та почали стверджувати, що місце Пригожина має зайняти його 25-річний син Павло. Один з каналів повідомляв, що той нібито веде переговори з Росгвардією про перехід найманців під її командування.

"Відоме джерело, пов'язане з "Вагнером", повідомило, що бійцям не доведеться підписувати контракти з російським МО і що група "Вагнера" збереже свою назву, символіку, ідеологію, командування, управління та існуючі стандартні принципи роботи", - зазначають аналітики.

Одне з російських джерел заявило, що Павло Пригожин не є самостійним гравцем, а перебуває під впливом голови Служби безпеки "Вагнера" Михайла Ватаніна.

Інше провагнерівське джерело стверджувало 30 вересня, що голова Росгвардії Віктор Золотов розглядає можливість дозволити елементам групи "Вагнера" приєднатися до Росгвардії в якості окремого підрозділу.

"Міністерство оборони в будь-якому випадку повинно було б забезпечити технікою та матеріалами великі, відновлені сили підпорядковані Росгвардії, оскільки Росгвардія не має матеріально-технічної інфраструктури, щоб зробити це самостійно", - додають в ISW.

Аналітики на основі цих даних переглянули свою оцінку і тепер вважають, що "вагнерівці" знову можуть потенційно стати серйозною загрозою.

"Початкова оцінка буде недійсною, якщо вони відновлять себе як узгоджене і велике формування під керівництвом російського уряду з ефективним централізованим керівництвом", - йдеться в огляді.

Є поодинокі випадки повернення залишків ПВК "Вагнер" на фронт. Жодної тактичної загрози вони не несуть, сказав начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

Раніше в ISW зазначали, що розгортання колишніх "вагнерівців" на фронті не буде мати жодних значних стратегічних чи навіть локальних наслідків.

Зараз ви читаєте новину «Син Пригожина може очолити "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі