четвер, 10 вересня 2009 13:03

Світова економіка ще довго буде оговтуватися від кризи - експерти

Світова економіка ще довго буде оговтуватися від кризи - експерти

Фінансово-економічні потрясіння в світі призвели до повномасштабної рецесії, від якої світовій економіці навряд чи вдасться оговтатись найближчим часом. Такий висновок міститься в новій доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), представленій на прес-конференції в Нью-Йорку.

Експерти відзначають, що в 2009 році глобальний ВВП скоротиться більш ніж на 2,5%. На думку авторів доповіді, для припинення падіння ВВП необхідно зберегти або навіть підсилити стимулюючий курс в грошово-кредитній і фінансово-бюджетній політиці. За таких умов темпи приросту глобального ВВП можуть знову стати позитивними в 2010 році, але він, швидше за все, не перевищить 1,6%.

Фінансова криза, що почалася з іпотечного ринку в США, швидко "заразила" всю фінансову систему Сполучених Штатів і фінансові ринки інших розвинених держав. "Ця криза, що є безпрецедентною за своєю глибиною та масштабам, зачепила практично кожну країну", - йдеться в доповіді, яку цитує в четвер служба новин ООН.

Його автори вважають, що в 2009 році темпи економічного зростання значно знизяться навіть в Китаї та Індії.

Експерти ООН вважають, що ймовірність економічного пожвавлення в світі, яке було б достатньо потужнім для повернення світової економіки на траєкторію докризового зростання найближчими роками, досить мала.

У доповіді звертається увага на те, що до середини 2009 року у низці країн з ринковою економікою, що формується, з"явилися "зелені паростки" економічного пожвавлення. Але експерти вважають, що "економічна зима" і там ще не пройшла.

"Падіння прибутків в реальній економіці, надмірні інвестиції, направлені раніше в об"єкти нерухомості, і зростання безробіття будуть і надалі обмежувати приватне споживання", - підкреслюється в документі.

У ньому йдеться, що опора на експорт не обіцяє легкого виходу з кризи, оскільки об"єм торгівлі в світі скоротиться в реальному виразі як мінімум на 11%.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Світова економіка ще довго буде оговтуватися від кризи - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі