пʼятниця, 07 березня 2008 11:56

Сварки з матір"ю смертельні для підлітків - учені

Поєднання негативних відносин між матерью і дочкою та низьких рівнів серотоніна в крові, важливого мозкового хімікату для стабільності настрою, може бути смертельною для дівчаток-підлітків, повідомляють дослідники з Університету Вашингтона (США). Ці два чинники на 64% підвищують ризик нанесення собі шкоди і суїциїдальних схильностей у школярок, обчислили фахівці.

Психологи говорять, що асоціація емоційних конфліктів і сварок з матерямі та спроб самогубства у дівчаток-підлітків не була така сильна, як зв"язок зі зниженою кількістю гормону серотоніна. Проте, у поєднанні з поганими сімейними взаєминами (в основному з матерямі, оскільки зазвичай дівчатка ближче спілкуються з мамою), рівні серотоніна несли в собі ще вищу біологічну вразливість для розумового здоров"я і життя підлітків. Як показали результати аналізів крові та анкетних психологічних опитувань, подібний взаємозв"язок приводив до випадків нанесення самошкоди три або більше разів за півроку у 15-річних дівчат. Дослідники відзначили, що найпоширенішою причиною сварок була відмова підлітками виконувати домашнє прибирання, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Сварки з матір"ю смертельні для підлітків - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі