четвер, 11 липня 2024 16:20

Суд скасував постанову ТЦК про штраф у 17 тис. грн - подробиці справи

Суд скасував постанову ТЦК про штраф у 17 тис. грн - подробиці справи
Дубенський міськрайонний суд Рівненської області скасував постанову ТЦК про штраф, посилаючись на те, що закон про адмінвідповідальність не має зворотної дії у часі. Фото: pixabay.com

У Рівненській області чоловік з'явився до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх військово-облікових даних.

Він отримав штраф у 17 тис. грн за непостановку на облік у 2021 році. Після цього чоловік звернувся з позовом до ТЦК і суд скасував постанову. Про це повідомила "Судово-юридична газета".

27 травня чоловік з`явився до ТЦК для уточнення даних. На нього склали протокол за ст. 210 КУпАП за те, що він у 2021 році не став на облік.

Чоловік звернувся до суду з позовом про скасування штрафу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Міноборони повідомили, скільки українців оновили військово-облікові дані

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області вирішив скасувати постанову ТЦК про штраф, посилаючись на те, що закон про адміністративну відповідальність не має зворотної дії у часі.

Справу суд розглянув у червні.

Як зазначав позивач, у редакції КУпАП станом на червень 2021 року не існувало частини 3 ст. 210 КУпАП, і за порушення правил військового обліку було визначене покарання у виді штрафу від 510 грн до 850 грн, а не 17000 грн, як застосовано до нього, а також строки за ст. 38 КУпАП закінчились, повідомляють.

Водночас ТЦК у відзиві вказав, що позивач у 2011 році був взятий на облік призовників і набув статус призовника. Відповідно до ст. 15 Закону "Про військовий обов`язок та військову службу" йому необхідно було самостійно з`явитися у разі, якщо повістка не надійшла в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного указом президента, тобто до 10 квітня 2020 року. Проте у визначений строк той не з`явився.

У зв`язку з цим призовна комісія вирішила звільнити позивача від призову на строкову військову службу у зв`язку із досягненням 27-річного віку.

Відносно чоловіка склали протокол про адмінправопорушення по факту несвоєчасної постановки на військовий облік військовозобов`язаних. 27 травня цього року його поставили на військовий облік і видали тимчасове посвідчення військовозобов`язаного.

За висновком суду, позивач не міг вчинити адміністративне правопорушення за ч.3 ст. 210 КУпАП у червні 2021 року, бо норма введена у дію 19 травня цього року, одночасно із вказівкою на 60-денний строк для уточнення своїх даних щодо військового обліку, що позивач і зробив 27 травня цього року.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

Минулого місяця Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав закон.

18 травня закон набув чинності. До 16 липня усім військовозобов'язаним, призовникам і резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК, повідомило Міністерство оборони.

Зараз ви читаєте новину «Суд скасував постанову ТЦК про штраф у 17 тис. грн - подробиці справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі