субота, 03 лютого 2024 05:28

Страшна хуртовина забрала життя 4 тис. людей
3

Хуртовина, яка тривала понад тиждень, забрала життя 4 тис. людей та стерла з карти сотні сіл. Смертельний снігопад розпочався в Ірані 3 лютого 1972 року.

Іранську заметіль називають найтрагічнішим снігопадом XX ст. Однією з причин такої кількості жертв стала неготовність країни з м'яким субтропічним кліматом до суворих погодних умов. Зазвичай в Ірані сніг випадає лише в гірських районах.

У 1972 році в Ірані тиждень лютувала хуртовина
Фото: ukropchiki.com
У 1972 році в Ірані тиждень лютувала хуртовина
У 1972 році в Ірані тиждень лютувала хуртовина

Циклон надійшов із Кавказу. Негода вирувала в Азербайджані, обрушилася на Іран з заходу, накрила північну та центральну частини країни. 3 лютого пішов сніг, який перетворився на хуртовину з сильним вітром. Температура повітря швидко знижувалася й опустилася до -13°F або -25°C.

Замети сягали 3 м, подекуди фіксували восьмиметрову товщину снігового покрову. Кучугури були висотою з двоповерховий будинок. Була паралізована вся транспортна мережа — дороги та залізниця. Через погану видимість та сильний вітер у небо не могли підняти гелікоптери. Обірвані лінії електропередач та зв'язку відрізали від світу сотні населених пунктів.

Великий регіон, розміром з американський штат Вісконсин, понад тиждень був повністю похований під снігом. Ті нечисленні, хто пережив сильний мороз, опинилися без питної води, їжі, обігріву та медичної допомоги. Це збіглося по часу з епідемією смертельного грипу, яка вирувала в сільських районах Ірану.

9 лютого, майже за тиждень постійних снігопадів, хуртовина припинилася на добу. Це дозволило іранським рятувальникам дістатися вертольотами до відділених районів. На місці, де колись були села, біліли снігові простори. Під товщею снігу в багатьох будинках обвалювалися покрівлі — люди були поховані під уламками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Алясці 4 дитини не повернулися додому під час хуртовини

Згідно з тогочасними повідомленнями Associated Press, рятувальники, які брали участь в ліквідації наслідків стихії в районі села Шеклаб, 2 дні копали прямо вниз. Щоб під восьмиметровою товщею снігу виявити 18 замерзлих тіл. Жоден зі 100 мешканців села не вижив. Жодної живої людини не залишилося і в селах Каккан та Кумар.

Ще одна хуртовина прокотилася країною 11 лютого, змусивши рятувальників відмовитися від пошуків. Армійські вертольоти залишили 2 т хліба і фініки, розкидані по снігових заметах в розрахунку, що люди, яким вдалося вижити, зможуть прокопати тунелі на поверхню. Але це мало кому вдалося.

Коли сходили сніги, на зміну снігопадам до країни прийшла потужна повінь.

Загалом цю природну катастрофу назвали найсмертельнішою в Ірані та однією з найстрашніших в історії. Тоді загинули понад 4 тис. осіб.

Понад 4 тис. людей загинули через сходження снігової лавини у Перу 10 січня 1962 року. Стихія знищила 9 міст і 7 маленьких сіл.

Села накрило камінням, снігом, брудом і льодом за 7 хв. Швидкість лавини сягала 110 км/год. Міста Ранрагірца й Уараскучо опинилися під дванадцятиметровим шаром снігу. Від гори відкололося каміння розміром з двоповерхівку.

Зараз ви читаєте новину «Страшна хуртовина забрала життя 4 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі