середа, 10 липня 2024 19:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Столтенберг натякнув, що має передувати членству України в НАТО

Столтенберг натякнув, що має передувати членству України в НАТО
Після війни членство України в НАТО буде найкращою гарантією, заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. Фото: Getty Images

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг натякнув, що членству України в Альянсі має передувати припинення війни.

Він зазначив, що не може назвати дату, коли Україна набуде членства в НАТО, але це станеться тоді, коли з'явиться консенсус серед членів НАТО щодо вступу України і буде оформлено відповідне запрошення щодо приєднання. Про це Столтенберг сказав під час виступу на Публічному форумі НАТО в рамках саміту Альянсу у Вашингтоні, передає УНІАН.

"Але я можу сказати, що коли припиняться бойові дії в Україні, ми повинні пересвідчитися, що це дійсно закінчення", - сказав Столтенберг.

За його словами, увесь час до цього спостерігалася тенденція повторення агресії.

Зокрема, коли спочатку Росія анексувала Крим, в НАТО сказали, що це було неприйнятно, але Росія через деякий час почала війну на сході Донбасу. Потім було погоджену першу Мінську домовленість з делімітацією лінії припинення вогню, яка була порушена, бо Росія відсунула лінію фронту далі на захід у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни НАТО дадуть €40 млрд на безпеку України у 2025 році. Це мінімальна сума - Білий дім

Опісля було погоджено другу Мінську домовленість, але Росія вичікувала сім років, аби перейти до повномаштабного вторгнення у 2022 році.

"Ми побачили тенденцію, коли вони (росіяни - УНІАН) захоплювали частини України. Тож, якщо тепер буде новий режим припинення вогню, нова домовленість - тоді ми повинні бути на 100% впевнені, що цьому це закінчується", - сказав Столтенберг.

У цьому зв'язку, він сказав, що коли бойові дії припиняться, треба забезпечити, аби Україна мала спроможності стримувати майбутню агресію Росію і Україні потрібні безпекові гарантії.

Такою найкращою безпековою гарантією він вважає статтю 5 Вашингтонського договору про заснування НАТО, у якій сказано, що напад на одного союзника означатиме напад на увесь Альянс.

Тому, як вважає генеральний секретар Альянсу, після війни членство України в НАТО буде найкращою гарантією, що війна дійсно припинилася.

"Звісно, найкращою безпековою гарантією буде стаття 5 (Вашингтонського договору - Gazeta.ua). З цієї причини, я вірю, спосіб, аби пересвідчитися, що (бойові дії) припинені - насправді полягатиме у членстві в НАТО", - наголосив Столтенберг.

НАТО надасть Україні додатковий пакет допомоги до саміту Альянсу у США. До нього увійдуть додаткові системи ППО та боєприпаси, повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Столтенберг анонсував, що на саміті у Вашингтоні оголосять про нові ініціативи щодо безпекової допомоги Україні. Йдеться про створення логістичного центру в Німеччині, де зберігатиметься техніка для тренування ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг натякнув, що має передувати членству України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі