понеділок, 03 грудня 2018 14:10

Варто рухатися далі до повного очищення - експерт про декомунізацію

Варто рухатися далі до повного очищення - експерт про декомунізацію
20 листопада Верховна Рада перейменувала Кіровоградський район на Кропивницький. Фото: 112

20 листопада Верховна Рада перейменувала Кіровоградський район на Кропивницький. За це не проголосував тільки "Опозиційний блок" і більшість членів партії "Відродження". За зміну назви Дніпропетровської області на Січеславську проголосувало всього 202 народних обранців із необхідних 226, не ухвалили.

- Щоб повністю позбутися від радянського варто рухатися далі до повного очищення. Спочатку навколишнього, візуального, топонімічного простору. Потім свідомості, - каже Gazeta.ua доцент кафедри системного аналізу й управління НТУ "Дніпровська політехніка" Тімур Желдак. - У тому ж декомунізованому Дніпрі є багато будівель з радянською символікою. Висять таблички і знаки на честь красноармійців, комісарів. Це потрібно ретельно зачищати.

Що вдалося у декомунізації, що - ні. Які наслідки вже помітні?

- Вже вдалося багато. Навіть більшість. Якщо брати Дніпро - перейменовано більше півсотні вулиць та топонімів. Місто Дніпро замість Дніпропетровська. Не вдалося перейменувати область, але законопроект внесли на повторний розгляд. Питання волі народних обранців, яке зав'язло в бюрократії. Якщо в масштабах України, то вдалося значно більше. Прибрали майже всі пам'ятники Леніну, вулиці на його честь.

Як варто рухатися далі? Що ще потребує звільнення від радянського в освіті?

- Варто рухатися далі до повного очищення - спочатку навколишнього візуального і топонімічного простору, потім свідомості. Поки в Дніпрі дуже багато будівель лишили в елементах архітектури радянські символи. Багато різних табличок і знаків на честь не лідерів радянської доби, а красноармійців, прадзагонів, комісарів. Це має ретельно зачищатися. Ключовий момент, який перламний і має бути змінений - відмова від радянського дискурсу "ми - як радянський народ". Від підручників для дітей до історичного музею - "ми" воювали з гітлерівцями і їх поплічниками. А насправді ж ми воювали і з гітлерівцями і сталінцями. Що ті що ті окупанти - поки не буде освіта виходити з цього бачення, її реформа не завершена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністичну назву - на смітник: президент вніс законопроект про перейменування області

Які сфери зараз потребують найбільшої уваги?

- Найбільшої уваги щодо декомунізації потребує освіта. Викладач, який зараз читає лекції чи спілкується з студентами державною мовою - поодиноке виключення. Дипломи пишуть російською і дивуються, коли забороняють. В інших сферах є успіхи. Армія тут флагман. Особливо після введення вітання "Слава Україні!"

Про що нас змушує задуматися декомунізація, чим вона корисна? Що ви відповісте тим, хто вважає, що це не на часі?

- Декомунізація змушує нас замислитися про масштаби гуманітарної трагедії українського народу. Починаючи від визвольних змагань столітньої давнини - Голодомор, Друга світова. Це все боротьба з українцями, як з націоналістично-буржуазним проявом. Наслідок - народ в масі ненавидить країну, державу. Максимально опирається самоідентифікації, громадському суспільству, відповідальності. Тому ще не один рік потрібно боротися з патерналізмом, сподіваннями на популістів і байдужістю до того що лежить за межами примітивних сьогоденних інтересів.
Тим, хто вважає, що це не на часі, можу відповісти, що згоден. Декомунізувати слід було починати ще з 1991 року. Спроби були. Але системою керували колишні комуністи, потім комсомольці. Покоління, які виросли в незалежній Україні, мають шанс зробити давно очікуване.

Була ілюзія перемоги громадянського суспільства

Особливого спротиву декомунізації не було. Про що це свідчить?

- Спротиву декомунізації не було лише в перший рік після Революції Гідності. Тоді була ілюзія перемоги громадянського суспільства. Але декомунізація - органічний процес. Вона триватиме далі.

Коли можна буде сказати, що декомунізація України остаточно завершилася?Скільки часу це займе?

- Завершиться тоді, коли не згадуватимуть "дешеву ковбасу", "загальний рай для робочого люду" і "вот би Сталін навів порядок". Оцінити в роках це важко.

Президент Петро Порошенко підписав пакет законів про декомунізацію 15 травня 2015-го. Нові правила забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим, відкривають архіви КГБ і визнають борцями за незалежність України воїнів УПА. Також підлягають перейменуванню об'єкти, які містять у назві символіку комуністичного тоталітарного режиму. 19 травня 2016-го Верховна Рада перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро, за 2 місяці - Кіровоград на Кропивницький.

20 червня парламентський комітет із питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, а Кіровоградської - на Кропивницьку. Для цього необхідно внести зміни до Конституції, які потребують мінімум 300 голосів.

Назва Дніпропетровської області містить згадку про Григорія Петровського (1878–1958) – партійного, більшовицького та радянського діяча, керівника революційного руху та голови ЦВК УРСР, одного з організаторів Голодомору 1932-33-х і чільного діяча тоталітарного комуністичного режиму в Україні. А отже, належить до символіки, використання якої на всій території України заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Варто рухатися далі до повного очищення - експерт про декомунізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua