четвер, 21 січня 2010 15:58

США звинуватили Білорусь і Росію в поставках зброї терористам

США звинуватили Білорусь і Росію в поставках зброї терористам

Конгрес США розгляне законопроект про облік білоруських поставок зброї. Він закликає зобов"язати Держдепартамент США щорічно представляти парламентаріям звіти про експорт озброєнь з Білорусії, а також участі у цьому Росії.


Американські законодавці висловлюють стурбованість військовими контактами Мінська з "країнами, що підтримують тероризм або відмовляються від співпраці з США в контртерористичних операціях". У майбутньому це може загрожувати санкціями не лише Мінську, але й Москві, вважають експерти.

Законопроект надійшов відразу в обидві палати Конгресу. Як наголошується в документі, тільки за офіційними даними, збройний експорт Білорусі в період з 1999 по 2006 рік склав $1 млрд, що ставить Мінськ на 11-е місце в списку провідних експортерів зброї. На думку авторів документа, це може бути лише верхівкою айсберга.

"Реальний обсяг поставок білоруської зброї може значно перевищувати офіційний, так як опубліковані договори про торгівлю зброєю можуть не включати секретні угоди, укладені представниками білоруського уряду або підприємствами, що належать державі ", - говориться в законопроекті.

"Білорусь є великим постачальником ракет, мінометів, протитанкового озброєння і мін палестинським екстремістським угрупованням і державам - спонсорам тероризму, таких як Іран і Сирія", - стверджують конгресмени. Крім того, у числі клієнтів Білорусії, що турбують Вашингтон, згадуються країни, "що відмовляються від співпраці з США в контртерористичних операціях", на зразок Венесуели.

Особливо Конгрес лякає співпраця Мінська з Тегераном. Білорусія ще на початку 2000-х років поставила в Іран продукцію, яка може бути використана для виробництва зброї масового знищення або балістичних ракет, нагадують американські законодавці.

У результаті в 2004 році США навіть наклали санкції на білоруське підприємство "Белвнешпромсервіс". Незважаючи на це, у травні 2005 року президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що готовий співпрацювати з Іраном "в усіх напрямках", а білоруський парламент ратифікував угоду про співпрацю з ісламською республікою у військовій сфері.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «США звинуватили Білорусь і Росію в поставках зброї терористам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі