вівторок, 23 лютого 2010 09:22

США запросили Росію до створення спільної системи ПРО

США запросили Росію до створення спільної системи ПРО

США запросили Росію приєднатися до НАТО у створенні системи ПРО, заявила держсекретар Гіларі Клінтон.

"Ми вважаємо, що НАТО повинна створити свою архітектуру безпеки, і переконані, що запропонована Бараком Обамою система стане значним внеском у цю архітектуру. Ми маємо потребу в Росії як у партнері з питань ПРО і нерозповсюдження ... Ми запрошуємо Росію приєднатися до НАТО у розробці системи ПРО ", - сказала держсекретар, виступаючи в понеділок з промовою про майбутнє НАТО.

За її словами, США зацікавлені в партнерстві НАТО і Росії з широкого кола питань, які так само актуальні як для країн альянсу, так і для російської сторони.

"Росія і США стикаються з однаковими погрозами - екстремізмом, наркотрафіком, Росія стикається з викликами її безпеці, і наше завдання - зблизити Росію і НАТО", - зазначила держсекретар США.

У свою чергу, генсек альянсу Андерс Фог Расмуссен, виступаючи 22 лютого в Вашингтонському Джорджтаунському університеті, заявив, що НАТО сподівається на взаємодію з Росією в питаннях протиракетної оборони.

"Я дуже хотів би бачити, щоб американська система ПРО, система ПРО НАТО і система ПРО Росії координувалися, щоб створити загальну захист від ядерної загрози", - сказав генсек альянсу.

Фог Расмуссен зазначив, що зміна планів США в цій сфері ніяк не є поступкою Росії, яка протестувала проти планів адміністрації Джорджа Буша-молодшого.

"Наскільки я знаю, новий американський підхід до ПРО не повинен розглядатися як поступка Росії. Новий підхід заснований на нових розвідувальних даних і технології. Я підтримую новий американський підхід, тому що він передбачає розміщення елементів ПРО швидше, передбачає створення системи ПРО всередині структури НАТО та націлений на захист всіх партнерів ", - сказав він.

За словами Фога Расмуссена, співпраця з Росією в сфері ПРО перспективно, оскільки НАТО, ЄС, Росія і США стикаються з одними і тими ж проблемами.

"Говорячи про ПРО, я бачу тут явні перспективи. Росії можуть загрожувати ракети з ядерними боєголовками в тій же мірі, що Європі та Північній Америці", - вважає генсек альянсу.

Генсек НАТО також піддав критиці нову військову доктрину Росії, згідно з якою розширення альянсу на Схід оголошено однією із загроз національній безпеці Росії.

"Нещодавно Росія опублікувала нову військову доктрину, згідно з якою НАТО повинна розглядатися як головна зовнішньополітична загроза. Не думаю, що ця доктрина відображає реальний світ. НАТО - не ворог Росії, і не збирається нападати на РФ. Росія повинна отримати користь з того факту, що НАТО створила стабільну систему безпеки вздовж західних кордонів Росії, так що Росія може тепер сконцентруватися на реальних загроз", - заявив Фог Расмуссен.

ТСН, РБК

Зараз ви читаєте новину «США запросили Росію до створення спільної системи ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі