понеділок, 16 жовтня 2023 14:40

Соціологи побачили тривожну тенденцію

Соціологи побачили тривожну тенденцію
В Україні зросла кількість тих, хто вірить у проросійські наративи про "серйозний конфлікт" між політичним керівництвом країни і командуванням армії. Фото: president.gov.ua

В Україні зросла кількість тих, хто вірить у проросійські наративи про "серйозний конфлікт" між політичним керівництвом країни і командуванням армії, що Захід "втомився" від допомоги Україні, а українська влада нібито готова піти на поступки країні-агресорці Російській Федерації.

Результати опитування опублікував Київський міжнародний інститут соціології. Дослідження провели 29 вересня - 9 жовтня.

"За останній рік з 14% до 32% стало більше тих, хто вірить у наявність серйозних конфліктів між політичним керівництвом країни та командуванням армії", - пишуть соціологи.

Водночас, більшість українців - 54% (у вересні 2022 року – 71%) - продовжують дотримуватися погляду, що політичне керівництво та військове командування діють злагоджено як одна команда.

Між вереснем 2022 року і жовтнем 2023-го стало трохи більше тих, хто вважає, що влада нібито може піти на неприйнятні компроміси - з 5% до 12%.

Однак абсолютна більшість українців - 80% - продовжують вважати, що влада не піде не неприйнятні для України компроміси (у вересні 2022 року таких було 87%).

Частка тих, хто вважає, що Захід "утомлюється" від України, його підтримка "слабне" і взагалі Захід нібито хоче від України поступок Росії, зросла з 15% у вересні 2022 року до 30% у жовтні цьогоріч.

Водночас, більшість населення - 63% (у вересні 2022 – 73%) вважають, що Захід продовжує допомагати Україні і хоче, щоб війна закінчилася на прийнятних для України умовах.

"Більшість населення впевнені, що влада України не піде на неприйнятні для України компроміси", - повідомляють соціологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський назвав три компоненти перемоги

"Тенденція до зростання частки тих, хто вірить у серйозні конфлікти серед керівництва країни та у втому Заходу від України, безумовно є дуже тривожною", - сказали у КМІС.

Вочевидь, є різні фактори, які впливають на динаміку настроїв: наростання втоми серед населення, незалежні від України обставин (як-от об'єктивні особливості постачання зброї від Заходу), несправдження певних очікувань, продовження отруєння України російською пропагандою (яка продовжує "вигадувати" шляхи, щоб ефективно досягати українців), помилки, яких могла припуститися українська влада, коментують соціологи.

"Потрібно неупереджено досліджувати ситуацію, визначати успішні перспективні практики разом з чесним визнанням можливих прорахунків та вдаватися до комплексних заходів з протидії негативним тенденціям", - пишуть.

Соціологи опитали телефоном 1010 респондентів віком від 18 років, які мешкають у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму.

89% українців хочуть бачити Україну в НАТО, повідомляли соціологи у липні.

Збройним силам України довіряють 95,8% українців. Також високий рівень довіри мають волонтерські організації.

Переважна більшість українців проти будь-яких поступок російському агресору задля припинення війни, повідомляли соціологи у серпні.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи побачили тривожну тенденцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі