пʼятниця, 01 вересня 2017 14:31

Що змінить остаточна ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС

Що змінить остаточна ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС
З 1 вересня у повному обсязі набула чинності Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною./ Фото: Укрінформ

Відсьогодні Європейський Союз отримує юридичне право вимагати від України виконання Угоди про асоціацію.

Про це Gazeta.ua сказав експерт із питань Асоціації з ЄС Сергій Сидоренко.

"Сьогодні - церемоніальна дата. Ми перейшли на новий етап виконання угоди. Підтвердили це постійно чинним документом. Досі ЄС міг лише натякати й просити. Головна вимога - адаптація в українське законодавство європейських регуляцій щодо стандартів виробництва.

Ми ж не маємо права вимагати, а лише прагнути. Не Євросоюз вступає до України, а навпаки", - додав експерт.

Цей день має винятково символічний характер. Асоціація вже давно працює. Зараз лише закріплюється і легалізується на рівні відповідних законодавчих норм ЄС, вважає політолог Петро Олещук.

"Це не є європейський вибір, не вступ у ЄС чи членство в НАТО. Ця угода стосується винятково економічних відносин. Не більше. Полегшення доступу окремих товарів на європейських ринок, але у визначених квотах", - говорить він.

Перед нами тепер стоїть виклик торговельного балансу між Україною та країнами ЄС.

"Європейський Союз трохи відкриває ринок. Так само це робить і Україна щодо європейських товарів. Це питання захисту вітчизняного виробника. Євросоюз одержує більше з цієї угоди, ніж ми. Тому що є достатньо жорсткі квоти. Ми їх швидко вичерпуємо. Система квотування дуже обмежує можливості України", - пояснює експерт.

З ним погоджується економіст Олександр Охріменко.

"Асоціація набрала чинності в повному обсязі ще з дати підписання, тобто з осені 2014 року. Відбулася чисто формальна процедура - ратифікація, яка затягнулася на 3 роки через низку обставин, зокрема невдоволення Нідерландів (6 квітня 2016 року на консультативному референдумі у Нідерландах проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосував 61% нідерландців, які прийшли на дільниці. 30 травня 2017-го нідерладські парламентарії таки ратифікували угоду. - Gazeta.ua)", - коментує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко обіцяє членство в ЄС у найближчій перспективі

З 1 вересня ми маємо право звертатися з проханням внести зміни в текст угоди.

"Теоретично наш заступник міністра іноземних справ може подати проект змін. Але не факт, що всі країни його погодять, підпишуть і ще раз ратифікують. Однак така можливість є.

Українська сторона хоче внести зміни в четвертий розділ про створення зони вільної торгівлі та торговельних преференцій. Йдеться про збільшення дозволеного обсягу поставки наших товарів без мита. Так само наші політики просять, щоб у преамбулі внесли текст, що Україна буде членом Євросоюзу. Зараз навпаки там написано, що угода не гарантує нам членства", - каже Охрименко.

З 1 вересня у повному обсязі набула чинності Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною.

Зараз ви читаєте новину «Що змінить остаточна ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі