пʼятниця, 12 липня 2013 18:31

Сноуден попросив тимчасовий політичний притулок у Росії

Сноуден попросив тимчасовий політичний притулок у Росії
Фото: armenpress.am

Екс співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден попросив тимчасовий політичний притулок у Росії. Про це повідомила у своєму твіттері журналістка видання The New York Times Елен Баррі, яка, у свою чергу, посилається на дані представника Human Rights Watch Тетяна Локшина, що була присутньою на зустрічі з американцем в московському аеропорту Шереметьєво.

За її словами, Сноуден пояснив, що його особиста безпека зараз може бути забезпечена тільки в тому разі, якщо він тимчасово залишиться в РФ, тому він і вирішив звернутися до російської влади, хоча, зрештою планує оселитися в Латинській Америці.

Крім того, він сказав, що на його рішення тимчасово залишитися в РФ вплинула та обставина, що зараз він фактично позбавлений можливості пересуватися по світу, бо його паспорт анульовано.

Американець також попросив адвокатів, правозахисників і парламентаріїв, присутніх на зустрічі, вплинути на російське керівництво, щоб воно задовольнило його прохання про надання притулку. За його словами, він бажає успіху своїй країні, і жодне з його дій "не було і не буде спрямоване на те, щоб нашкодити США".

Таким чином він побічно відповів на виступ президента РФ Володимира Путіна, який оголосив про готовність надати притулок Сноудену, якщо той "припинить свою роботу, спрямовану на те, щоб завдавати шкоди нашим американським партнерам".

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков вже встиг відреагувати на ці слова колишнього агента ЦРУ. Чиновник пояснив, що "Кремль виходить з необхідності підтвердження звернення Сноудена за притулком і його відмову від діяльності на шкоду США", повідомляють РИА Новост.

1 липня вже повідомлялося про те, що американець попросив про надання притулку в Росії, проте Москва оголосила, що це прохання було відкликано.

Едвард Сноуден розшукується американською владою за розкриття інформації про секретні програми електронного стеження за американцями та іноземцями по всьому світу. Американське керівництво вважає, що він, повідомивши ці дані пресі, завдав істотної шкоди обороноздатності країни. Сам Сноуден заявляє, що ніяких даних ворогам США не передавав, а лише продемонстрував громадськості, що американський уряд стежить за величезною кількістю людей, порушуючи дух і букву конституції цієї країни.

З 23 червня американець перебуває в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво, куди прилетів з Гонконгу. Вийти або полетіти звідти він не може, оскільки американський уряд анулював його паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Сноуден попросив тимчасовий політичний притулок у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі