середа, 10 травня 2023 23:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Снаряди, ППО, безпілотники: що потрібно для контрнаступу та як фронту допомагає "бавовна" в Криму та Росії
4

Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар'їнку
Фото: Генштаб ЗСУ
Європейські країни за рік повномасштабної війни в Україні виділили ЗСУ понад 230 танків і 1,5 тис. інших бронемашин
Для контрнаступу також потрібне укріплення "танкової коаліції"
Снаряди – аж ніяк не єдиний витратний ресурс, який накопичується і потрібно накопичити до контрнаступу

Україна дійсно готується до контрнаступу, заявив президент Володимир Зеленський. "І ми не думаємо про те, що в нас може не бути успіху. Це не наш спосіб", сказав глава держави. Успіх контрнаступу обговорюють і на Заході. Яка ситуація зараз на фронті та як країна готується до контрнаступу – у матеріалі Gazeta.ua.

"Бавовна" в Росії та в окупованому Криму

"Ми віримо в успіх нашого контрнаступу. Це дуже важливо. Ми робимо максимум. Не лише наші військові. Наше суспільство підтримує, працює на армію, наші заводи, наші підприємці – усі думають про те, як посилити нашу армію, щодня", - наголосив Володимир Зеленський.

У Росії почастішали вибухи на інфраструктурних об'єктах – за останній тиждень під удар потрапили чотири нафтобази, два потяги у Брянській області. А в середу Кремль заявив про спробу удару безпілотними апаратами по кремлівській резиденції. Багато експертів пов'язують цю активність з підготовкою до контрнаступу.

Чотири цистерни з паливом спалахнули внаслідок атаки двох безпілотників

Один з таких вибухів стався на нафтобазі в Козачій бухті в Севастополі в анексованому Криму. За версією окупаційної влади, чотири цистерни з паливом спалахнули внаслідок атаки двох безпілотників, пожежа охопила площу понад 2000 кв. м. За даними української розвідки, внаслідок вибуху в Севастополі знищено понад 10 резервуарів із нафтопродуктами загальною ємністю близько 40 тис. т.

Пресаташе командування "Південь" української армії Наталія Гуменюк заявляла, що пожежа на нафтобазі в Криму – це підготовча робота "до того широкого повномасштабного наступу, на який всі очікують". Пряму відповідальність за атаку в Севастополі Київ не брав.

Зокрема, нещодавно стало відомо про масштабну пожежу на складі паливно-мастильних матеріалів у Ставрополі. Хоча офіційно версії, що за цим може стояти Україна, ще не звучало.

Вибух стався на перегоні Сніжецька – Білі Береги, в результаті чого зійшов локомотив та 20 вантажних вагонів

У понеділок, 1 травня, на залізничному перегоні Унеча – Рассуха через підрив залізничного полотна зійшов з рейок і спалахнув білоруський товарний потяг, який віз нафтопродукти та пиломатеріали. Наступного дня вибух стався на перегоні Сніжецька – Білі Береги, в результаті чого зійшов локомотив та 20 вантажних вагонів. У Брянській області, за повідомленнями низки телеграм-каналів, атакували військовий аеродром у населеному пункті Сіща.

Останнім гучним випадком став вибух у Кремлі. У ніч проти 3 травня вибухнуло у столиці РФ Москві в районі Кремля. У Москві заявили, що нібито два українські безпілотники "намагалися завдати удару" по резиденції Володимира Путіна. Також заявили про "замах" на нього. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не робила жодних "атак" на Кремль та президента РФ.

Яку зброю дає Україні Захід

Європейські країни за рік повномасштабної війни в Україні виділили ЗСУ понад 230 танків і 1,5 тис. інших бронемашин. Однак для контрнаступу зброя потрібна у більших об'ємах. На останній зустрічі "Рамштайну" голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі, заявив, що Київ уже найближчим часом отримає від союзників ₴55 млрд, сотні танків і бронемашин. Україна наголошує на тому, що потрібні також сучасні літаки. Однак питання авіації досі не рушило з місця.

Очільник Міноборони України Олексій Резніков озвучив пріоритетні потреби України, задоволення яких він очікує від союзних країн.

Ми обговорюємо бойові літаки як наступний етап, але потрібен час для навчання пілотів, інженерів

"Звичайно, сьогодні ми підтвердили нашу потребу в західних літаках як частини ППО. Але прямо зараз ми говоримо про головні потреби – наземне ППО. Звичайно, ми обговорюємо бойові літаки як наступний етап, але потрібен час для навчання пілотів, інженерів", – сказав політик.

Для контрнаступу також потрібне укріплення "танкової коаліції". Західні політики багато наголошують на навчанні та наданні Україні танків. Ця нова техніка має стати одним з важливих пунктів майбутнього контрнаступу. Так, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі підтвердив, що в Німеччині проходять підготовку 25 тис. бійців ЗСУ. Вісім тисяч військових уже завершили навчання та повернулися до зони бойових дій в Україну. Він також прокоментував постачання ЗСУ танків M1A1 Abrams.

На останньому "Рамштайні" наголосили, що Берлін, Київ і Варшава вирішили питання про створення в Польщі Центру технічного обслуговування танків Leopard 2. Він необхідний для того, щоб оперативно усувати технічні несправності в цих бронемашинах, які українські військові нещодавно отримали від союзників.

Ситуація на фронті

Окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Мар'їнському напрямках, що на Сході України. Підрозділи Сил оборони відбивають десятки атак ворога щоденно. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар'їнку.

Росіяни втрачають багато живої сили та техніки у боях за Бахмут. Через що лідер ПВК "Вагнера" Євген Пригожин зняв відео на фоні вбитих вагнерівців. Він обурений тим, що через брак снарядів його "компанія" зазнає великих втрат у живій силі. Він продовжує стверджувати, що міноборони окупантів навмисно веде його найманців до провалу у Бахмуті, відмовляючись надати необхідну кількість снарядів. За твердженням його командирів, це призводить до великих втрат і повільного просування на полі бою. Водночас, нещодавно на певних ділянках Бахмута ворога контратакували підрозділи Сил оборони. У зв'язку з цим окупанти залишили деякі позиції в місті. Хоча ситуація на Бахмутському напрямку доволі складна, повідомив командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський.

Новий контрнаступ Збройних сил України може бути на південному напрямку – у бік Мелітополя на Запоріжжі

На Запоріжжі та Херсонщині росіяни окопуються. Оборонні спорудження будують в Криму. Західні аналітики прогнозують, що новий контрнаступ Збройних сил України може бути на південному напрямку – у бік Мелітополя на Запоріжжі. Місто знаходиться на перетині двох важливих автострад та критичної залізничної гілки. Це робить його вкрай важливим для постачання російських сил на півдні.

Російські чиновники, які незаконно приїхали на захоплену територію Запорізької області, починають виїжджати звідти. Місцеві зрадники та колаборанти також готуються до втечі, розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Найбільш тяжкі, жорстокі та кровопролитні бої, можливо, відбуватимуться саме тоді, коли нам здаватиметься, що "нічого не відбувається"

Іван Киричевський, військовий експерт:

"Час для руху військ вперед можуть визначати насправді одразу два однаково важливі фактори. Перший з них – це справді погода. Якщо, наприклад, в нашій багнюці ще досі загрузають повноприводні західні вантажівки, або навіть гусеничні всюдиходи, наче як призначені для бездоріжжя, то куди ж його події форсувати. А от другий із них, можливий – якраз момент, коли росіяни або взагалі припинять штурмові дії, або зменшать інтенсивність атак на існуючих напрямках.

Бо логіка цілком проста – якщо рашисти можуть й далі атакувати із попередньою інтенсивністю, значить у них є резерви, які можуть бути перекинуті для затримки руху наших військ вперед на інших напрямках, під час контрнаступу. І це в свою чергу задає дуже тяжку логіку по стримуванню та виматуванню сил противника на уже існуючих рубежах.

Наші війська в Бахмуті ведуть важкі бої не лише за саме місто, але й за "дорогу життя"

Бо з однієї сторони, рашисти при нових невдалих спробах штурму Вугледару "вбивають" там не старі Т-62/Т-55, а новіші Т-80БВ чи БМП-3 з посиленим захистом. А з іншої сторони, наші війська в Бахмуті ведуть важкі бої не лише за саме місто, але й за "дорогу життя" туди, яку вже декілька разів намагались "перерізати" окупанти. Але відтягувати війська з міста – теж не варіант, бо інакше окупантам відкриється шлях до інших міст Донбасу.

Снаряди – аж ніяк не єдиний витратний ресурс, який накопичується і потрібно накопичити до контрнаступу. Для початку – раз на те пішло, що нашим військам доведеться долати ворожі укріплення, то значить і оснащення потрібне теж відповідне. Засоби армійської ППО для прикриття бойових порядків, наприклад зенітні гармати чи ПЗРК – "обрубувати крила" вагнерам на Су-24 чи Су-25. Безпілотники для розвідки, FPV-дрони для доставки "бавовни". Засоби зв'язку не тільки для тактичного, але й оперативно-тактичного рівня – бо як інакше між собою мають контактувати новостворені бригади під час контрнаступальних дій. Аптечки для медиків. Комплекти запасних частин до техніки. Паливо для машин. Та й власне автомобілі – не тільки волонтерські пікапи, чи відновлені з консервації старі радянські армійські вантажівки.

Ворожі укріплення не здатні затримати просування ЗСУ. Але тут питання в термінах. Врешті, жорстокі та кровопролитні бої, можливо, відбуватимуться саме тоді, коли нам здаватиметься, що "нічого не відбувається".

Зараз ви читаєте новину «Снаряди, ППО, безпілотники: що потрібно для контрнаступу та як фронту допомагає "бавовна" в Криму та Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі