понеділок, 14 березня 2022 18:02

Спецтема: Війна Росії проти України

"Скоро можемо почати обмін полоненими" - Венедіктова

"Скоро можемо почати обмін полоненими" - Венедіктова
Генпрокурорка Ірина Венедіктова анонсувала обмін полоненими. Фото: Getty Images

Обмін полоненими може відбутися вже найближчим часом.

Про це під час телемарафону заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Не хочу коментувати те, що може завдати шкоди військовим, бо скоро ми можемо розпочати обміни полонених", - сказала прокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці б'ються, як звірі. Розбивають наші колони в пух і прах" - полонені росіяни-строковики дали брифінг

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України в полон потрапили близько 500-600 окупантів. Частина з них - солдати строкової служби.

Через велику кількість тих, хто здався, або був взятий у полон бійцями ЗСУ, довелося створити координаційний штаб з питань поводження з полоненими. Його очолила віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук.

Раніше український журналіст Роман Цимбалюк оприлюднив інформацію, що російське військове командування вирішило звільнити зі служби тих, хто потрапив у полон. Звільнення датуються заднім числом – 23 лютого, тобто за день до вторгнення військ країни-агресора на українську територію.

У командуванні РФ цю спецоперацію проти власних солдатів офіційно назвали наказом "Про оптимізацію умов проведення спеціальної військової операції на території України шляхом прийняття термінових кадрових рішень".

За словами Цимбалюка, це означає, що у провалі військової операції, у колосальній кількості втраченої техніки, у загибелі тисяч військовослужбовців, у сотнях збитих літаків і гелікоптерів міністр оборони РФ Сергій Шойгу не звинувачує свій Генштаб, який бездарно спланував спецоперацію. Натомість провину в РФ покладають на тих, хто "вірою і правдою служив своїй батьківщині" і просто випадково залишився живий, хоч і в полоні.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «"Скоро можемо почати обмін полоненими" - Венедіктова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі