неділя, 05 червня 2022 13:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Сім'ї захисників Азовсталі просять Червоний хрест домагатися від РФ кращих умов

Сім'ї захисників Азовсталі просять Червоний хрест домагатися від РФ кращих умов
16-20 травня відбувся вихід бійців Азовсталі на підконтрольну росіянам територію. Фото: ukrinform

Сім'ї бійців з Азовсталі звернулися до "Червоного хреста", ООН та інших міжнародних організацій.

Вони закликали вплинути на Росію для покращення умов утримання захисників Маріуполя. Про це розповіла дружина командира полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина в інтерв'ю "Українській правді".

Вона розповіла, що Денис виходив на зв'язок із нею з незнайомого номера. "Катю, у мене всього 30 секунд розмови, скажи, як ти там?", – встиг сказати Денис і зв'язок переривався. Тому Катерина збирала інформацію про бійців із інших джерел: від людей, які знаходяться поруч із Денисом, який має позивний "Редіс". Деяким людям вдалося вийти на зв'язок – і вони сказали, що умови задовільні і всі чекають обміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чоловік з одного пекла потрапив в інше" – дружина захисника Азовсталі

"Саме СІЗО переповнено і, звичайно, що деяких ресурсів, можливо, не вистачає. Знову ж таки, їжа, вода – воно все потребує покращення. Ми хочемо це питання якомога швидше вирішити, щоб Червоний Хрест залучив якомога більше своїх зв'язків, ресурсів, щоб покращити все це, що зараз там у хлопців", - розповіла дружина Прокопенка.

Крім України й Росії у процес порятунку залучена "третя сторона – це міжнародні організації, які займаються правами людей, військовополонених, намагаються слідкувати за дотриманням Женевської конвенції", додала вона.

"Ми хочемо, щоб ця третя сторона докладала більше зусиль. Тому що бачимо, що недостатньо цих зусиль", – наголосила Катерина і додала, що третя сторона знаходилася із бійцями лише на початку евакуації, а чи є зараз у місцях утримання – невідомо.

"У нас немає звіту від них, немає фотофіксації, відеофіксації від третьої сторони, які там насправді умови. Ми маємо лише фото і відеофіксацію російської сторони. З огляду на ці відеоматеріали ми можемо зрозуміти, що там присутня лише російська сторона. А нам потрібна якраз третя незалежна сторона, яка покаже справжні умови", – сказала Катерина.

Асоціацію сімей Азовсталі створили зокрема для того, щоб на офіційному рівні спілкуватися з третьою стороною, з міжнародними організаціями.

За її словами, бійці "зробили все: вони виконали наказ, вони захищали Україну до останнього – тепер влада повинна виконати свою обіцянку по збереженню життів".

Кремль хоче використати евакуйованих українських захисників Азовсталі для власної пропаганди. В Росії планують провести спеціальний трибунал, а потім заявити про "очищення України від нацистів", повідомляє The New York Times.

Захисники Маріуполя отримали наказ від українського командування зберегти життя. Їхній вихід на підконтрольну росіянам територію відбувався 16-20 травня. За твердженням російської сторони, з підземель "Азовсталі" вийшли 2 439 бійців. Представники "Червоного хреста" нібито реєстрували українців захисників як військовополонених.

Загалом з 16 травня евакуювали 1730 бійців з Азовсталі.

Держдума Російської Федерації має намір заборонити обмін військових з полку "Азов". А в окупованій Макіївці бойовики готують колонію для полонених захисників Маріуполя.

30 травня дружини та рідні захисників Маріуполя створили раду із захисту прав військовополонених – "Жінки зі сталі".

Зараз ви читаєте новину «Сім'ї захисників Азовсталі просять Червоний хрест домагатися від РФ кращих умов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі