четвер, 25 серпня 2011 13:56

Село на Львівщині вимагає статусу повстанської столиці

Село на Львівщині вимагає статусу повстанської столиці

Депутати Старосамбірської районної ради на Львівщині готують письмове звернення до Президента і Верховної Ради. Проситимуть офіційно визнати село Недільна повстанською столицею України.

"Козацькі столиці в Україні є, а повстанської ще немає. У роки національно-визвольної боротьби село Недільна вже називали столицею України, оскільки в ньому перебували керівники підпільного уряду, яким вважалася Українська головна визвольна рада. Звідси керувалася діяльність повстанців. Це село заслуговує бути визнаним повстанською столицею України. Зараз збираємо підписи районних рад Львівщини під зверненням до Верховної Ради і Президента України", — заявив голова Старосамбірської райради Володимир Горбовий.

У селі Недільна на горі Діл в 1943 році відбувся бій між двома полками німецької армії і курсантами підстаршинської школи УПА. Загинуло 43 українських повстанці та 256 гітлерівців. Воїнам УПА на місці битви насипали братську могилу. З 2006 року Старосамбірська районна рада влаштовує там виїзні сесії до Дня незалежності.

У неділю, 21 серпня, на братській могилі воїнів УПА під час урочистого відкриття дерев'яної "Вежі Пам'яті" заввишки 43 м депутати місцевих рад мали шосту сесію, на якій прийняли звернення визнати УПА армією, що боролася за незалежність України, а село Недільну повстанською столицею України.

"Мого батька хапали раз упівці, раз німці. Ті й ті лупцювали, бо хотіли вивідати, де знаходиться ворожий табір. А мати носила їсти нашим хлопцям, повстанцям. Хочу доживати в своєму рідному селі, лиш би сюди приїжджало побільше туристів. У нас і так мало молоді, всі позабиралися до міста. Як назвуть село повстанською столицею, мої внуки будуть з гордістю казати, звідки їхнє коріння", — розповів місцевий 58-річний Михайло Бебич.

Село Недільна розташоване між двома гірськими хребтами вздовж річки Недільнянки. Нині тут є 80 хат, проживає 200 людей. Селяни мають тільки початкову школу, народний дім та один магазин. 4 роки тому до Недільної став щодня їздити автобус зі Львова. До того селяни ходили за 8 км до найближчої станції у село Стрілки, до школи діти долали 5 кілометрів. У Недільній спорудили будинки два художники — лауреат премії Тараса Шевченка Іван Остафійчук та заслужений діяч мистецтв Михайло Безпальків.

Зараз ви читаєте новину «Село на Львівщині вимагає статусу повстанської столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі