вівторок, 24 вересня 2024 09:45

"Зараз усі заходи мають бути спрямовані на допомогу військовим" - переможці забігу на підтримку ЗСУ поділилися враженнями
5

Автор: Лілія Мицко
  Наймасштабніший благодійний марафон у рамках Ліги забігів “RUN 4 VICTORY” в Черкасах
Наймасштабніший благодійний марафон у рамках Ліги забігів “RUN 4 VICTORY” в Черкасах

15 вересня в Черкасах відбувся наймасштабніший благодійний марафон у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY". Під час заходу зібрали 659 тис. грн для черкаської 118-ї бригади територіальної оборони.

Забіг проводять компанія МХП та Благодійний фонд "МХП-Громаді" спільно зі спортивною спільнотою "Характер". Головна мета - зібрати кошти на підтримку українських захисників та популяризувати здоровий спосіб життя. Це вже третій благодійний марафон у 2024 році.

До забігу долучилися більше 1000 людей з усієї країни. Учасники змагалися на дистанціях у 21, 10, 5 або 2 км. Також на марафоні вперше була доступна інклюзивна траса у 2 км для учасників з порушеннями опорно-рухового апарату. Діти бігли 200, 400 та 800 м.

Gazeta.ua поспілкувалася з переможцями трьох найдовших дистанцій і дізналася, як спортсмени готувалися до забігу.

Микола Давиденко, 33 роки

Автор: Лілія Мицко
  Переможець півмарафону Микола Давиденко
Переможець півмарафону Микола Давиденко

Переможець півмарафону Микола Давиденко приїхав на забіг із Києва. Працює тренером, тому його життя тісно повʼязане зі спортом. Чоловік родом із Ніжина Чернігівської області. Бігом займається з 2008 року, а професійно тренується з 2016-го.

- Забіг дуже сподобався, бо був організований на професійному рівні. Одразу видно творчий підхід. Зараз, у звʼязку з військовим станом, в Україні мало проводять забігів. Тому скористався можливістю, - розповідає Микола. - Дистанція далася добре, попри кілька гірок на шляху. Траса швидкісна й гарно побудована.

Цьогоріч Давиденко переміг на Чемпіонаті України на дистанції у 50 км. Це була його найдовша дистанція. Коли бере участь у змаганнях і виходить на старт, налаштовується на перемогу й намагається викладатися на максимум.

- Тренуюся 5-6 разів на тиждень, залежно від того, чи є вільний час. Намагаюся займатися регулярно й виділяти якусь годину хоч раз у день, - каже спортсмен. - Це бігові, силові тренування, спрямовані на укріплення різних мʼязів - ноги, прес, спина. Специфічної підготовки до цього забігу не було, але накопичена база привела до такого результату.

Переможець радить початківцям не форсувати підготовку, а набиратися терпіння. Зазвичай, хороший результат вимагає довгих років тренувань і систематичного бігу.

- Хто б і що не казав, швидко нічого не буває. Треба роками набігувати кілометраж, щоб не зашкодити своєму здоровʼю і через певний термін показувати гарні результати, - наголошує він.

Артем Казбан, 34 роки

Автор: Лілія Мицко
  Призер 10-кілометрової дистанції Артем Казбан
Призер 10-кілометрової дистанції Артем Казбан

Призером 10-кілометрової дистанції став Артем Казбан. Приїхав на марафон із Києва, родом із Дніпра. Чоловік вперше брав участь у "RUN 4 VICTORY". Однак бігом займається вже понад 20 років.

- Вирішив взяти участь у забігу, бо люблю подорожувати й відкривати для себе щось нове, - ділиться Артем. - Найдовша моя дистанція - це марафони у 2019-му і 2021 році. Потім була перерва через ковід і війну, тому зараз бігаю по 10-15 кілометрів.

Спортсмен розповідає, що до марафону треба готуватися близько року. Перед змаганням бігав сім разів на тиждень по 20-25 км. Займатися любить ввечері.

- Головне - не поспішати. Якщо швидко почати, то може бути так важко, що зникає бажання. Початківцям раджу спершу бігати по 2-3 кілометри і вже потім братися за довгі дистанції, - каже Артем.

Переможець 15 років працює у Нацгвардії, тому для нього особливо важлива фізична підготовка. Чоловік кілька разів ставав призером Чемпіонату Європи на дистанції 10 км. Тоді подолав трасу за 29 хв, а сьогодні - за 33 хв.

- Сьогодні біг не на результат, а на перемогу. Часто беру участь у благодійних забігах - важливо підтримувати такі старти, - каже. - Також це можливість зустрітися з друзями й однодумцями.

Ігор Ковтун, 33 роки

Автор: Лілія Мицко
  Переможець на дистанції у 5 км Ігор Ковтун
Переможець на дистанції у 5 км Ігор Ковтун

На дистанції у 5 км переміг полтавчанин Ігор Ковтун. Чоловік родом з Луганська, але у 2014 році через окупацію був вимушений звідти виїхати. Працює в ІТ-сфері. Бігом займається близько трьох років. Раніше у тренуваннях переважав кросфіт, силові види спорту. Також полюбляє займатися футболом.

- Це неочікувана перемога. Я мав плани у Черкасах і вирішив долучитися до забігу. Зазвичай, беру участь у таких стартах у своєму місті, - зізнається Ковтун. - Забіг провели на високому рівні, мені є з чим порівнювати. Також сподобалася траса - без гірок, ям. Люблю дорогу, на якій можна розслабитися й бігти у своє задоволення. Налаштовував себе на змагання не з іншими учасниками, а з власним часом і темпом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інклюзивна траса, рекорд України й збір для ЗСУ - як пройшов наймасовіший благодійний марафон у Черкасах

Ігор бігає на невеликі дистанції - від 5 до 8 км. Іноді долає й більші дистанції.

- Колись для мене було сакральним бажанням пробігти 21 кілометр. Однак найбільшою дистанцією став марафон. Зміг подолати його рік тому в Києві, - згадує Ковтун. - Дуже сподобалося, попри те, що було важке відновлення. Однак емоції й підготовка того вартують.

Чоловік мінімум раз на тиждень займається кросфітом - важкі силові тренування на витривалість. Також упродовж тижня виконує навантаження на різні групи мʼязів і бігає два-три рази для відновлення після тренувань.

- Біг для мене зараз як допоміжний інструмент. Кардіотренування на повільному пульсі покращують кровообіг, і всі процеси в організмі прискорюються, - розказує Ігор Ковтун. - Такі забіги допомагають популяризувати здоровий спосіб життя. Після них почуваєшся окриленим довгий час. Зʼявляється більше мотивації, ентузіазму в тренуваннях. Чудово, що забіг має благодійну мету. Коли в країні третій рік триває війна, людям потрібно про це постійно нагадувати. Зараз усі заходи мають бути спрямовані на допомогу військовим.

Наступні забіги у рамках "RUN 4 VICTORY" пройдуть: у Ладижині на Вінниччині - 6 жовтня, в Києві - 27 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз усі заходи мають бути спрямовані на допомогу військовим" - переможці забігу на підтримку ЗСУ поділилися враженнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі