пʼятниця, 15 грудня 2023 05:50

Сьогодні не скаржтесь на холод: головні заборони у Стефанів день

Сьогодні не скаржтесь на холод: головні заборони у Стефанів день
У Стефанів день не можна скаржитись на холод Фото: pinterest

15 грудня вшановують святителя Стефана, сповідника і архієпископа Сурозького.

Святитель Стефан народився наприкінці VII століття, в Каппадокії. Виховували його в християнських традиціях, і з 15 років він навчався в Константинополі. Хлопчик мав неабиякі здібності, і незабаром про нього дізнався Константинопольський патріарх Герман. Він познайомився зі Стефаном і залишив його при собі. Кілька років провів Стефан, служачи церкві, а потім прийняв постриг і пішов у монастир, а звідти - в невідомі місця, шукати усамітнення.

Десь у цей час у Сурожі (нині це м. Судак у Криму, Україна) помер єпископ. Жителі міста приїхали до Константинополя - просити призначити нового архіпастиря. Патріарх Герман не міг обрати гідного, і тоді, за переказами, йому під час молитви явився ангел і вказав на Стефана. Стефана висвятили на єпископа, і він поїхав у свою єпархію.

Коли на візантійський престол зійшов імператор-іконоборець Лев Ісавр, то змістив патріарха Германа. Тоді святитель Стефан приїхав до Константинополя і викрив імператора в іконоборстві. Святителя не вдалося схилити до іконоборчої єресі, тому його ув'язнили в темницю в Константинополі. Вийшов звідти сповідник після смерті імператора.

У глибокій старості Стефан повернувся до Сурожа, де й помер 15 грудня, але точний рік смерті невідомий. Незабаром після його смерті сталося диво: ще за життя Стефан усіляко допомагав сліпому від народження Єфрему в Сурожі. Коли святий помер, Єфрем дуже сумував і попросив відвести його поклонитися мощам. Щойно він припав до них, то одразу прозрів.

Святий Стефан є покровителем міста Судак.

Прикмети

випало багато снігу - буде гарний урожай зернових і трави;

снігові візерунки на вікнах зранку - до ранньої і теплої весни;

ворони кружляють над будинками - до негоди;

кішка спить цілий день - зима буде суворою і морозною.

Що не можна робити

злитися на кого-небудь, лихословити і лаятися;

влаштовувати пишні застілля, порушувати інші правила посту;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провідайте батьків і роздайте борги: 12 справ, які варто завершити до кінця року

полювати або ловити рибу.

За народними прикметами цього дня не слід скаржитися на холодну погоду - вважається, що тоді здоров'я буде слабким. Щоб зміцнити його, потрібно, навпаки, зберігати бадьорість і гарний настрій.

Що можна робити

У святого Стефана просять міцного здоров'я і зцілення від недуг, а також моляться про зміцнення віри.

У цей день прийнято давати милостиню, можна віддати нужденним теплий одяг, також добре зробити годівниці для птахів і підгодовувати їх протягом зими - це приверне удачу в новому році.

Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні не скаржтесь на холод: головні заборони у Стефанів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі