понеділок, 11 грудня 2023 10:23

Старий Новий рік: коли святкувати і в які дні зустрічати щедрівників та посівальників

Старий Новий рік: коли святкувати і в які дні зустрічати щедрівників та посівальників
Стало відомо, коли дітям йти щедрувати та посівати. Дата змінилась Фото: znaj

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше.

Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.

А тому на Старий Новий рік щедрувати вже не будуть, а також посівати наступного дня, на світанку. Водночас, хто дотримується григоріанського календаря, той може прийти щедрувати, як і раніше 13 січня, а посівати - 14 січня.

Історія свята Старого Нового року

Традиція святкувати з'явилася понад 100 років тому, 1918 року, після переходу з юліанського календаря на григоріанський. Тоді через розбіжність календарів Новий рік змістився на 14 днів раніше - 1 січня. Свято за старим стилем продовжили відзначати за звичкою і назвали його Старий Новий рік. До речі, церковні православні свята тоді теж продовжили відзначати за старим стилем. Вони змістилися лише після переходу 2023 року української церкви на новоюліанський календар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стежте, хто першим ступить на поріг: про які традиції та заборони треба знати у день Різдва

Традиції дня залишилися такими ж, як і раніше. 13 січня ввечері, коли святкують Старий Новий рік, заведено зібратися з рідними або близькими за столом і опівночі побажати одне одному здоров'я, здійснення мрій і щастя.

Але не буде зайвим завітати в гості до рідних і близьких та побажати добра і миру в новому році можна і за новим, і за старим стилем.

Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію 1 вересня.

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Старий Новий рік: коли святкувати і в які дні зустрічати щедрівників та посівальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі