вівторок, 27 лютого 2024 19:50

Спецтема: Війна Росії проти України

СБУ завершила розслідування знищення "Мрії" та назвала винних: їм загрожує 15 років тюрми

СБУ завершила розслідування знищення "Мрії" та назвала винних: їм загрожує 15 років тюрми
СБУ завершила розслідуваня знищення "Мрії". Фото: Getty Images

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колишніх посадовців ДП "Антонов": гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки.

Їм загрожує до 15 років тюрми. Злочинні дії ексчиновників призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення літака АН-225 "Мрія", повідомляє пресслужба СБУ.

Наразі слідчі закінчили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду.

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення РФ фігуранти не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова СБУ анонсував нові "сюрпризи" для окупантів у 2024 році

Для цього у період січня-лютого 2022 року посадовці розпорядилися заблокувати допуск українських військових на територію об'єкта.

На підставі зібраних доказів, фігуранти обвинувачуються за статтями Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Обвинувачені перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми.

Наприкінці березня 2022 року українська армія виганяла з Київської області російських загарбників. Саме тоді Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом знищення літака українського виробництва Ан-225 "Мрія". За даними слідства, службові особи державного підприємства "Антонов" неналежно виконали свої службові обов'язки і не зберегли довірене їм майно.

Ан-225 "Мрія" до початку вторгнення окупантів не транспортували з небезпечної зони – аеродрому у селищі Гостомель на Київщині. У результаті росіяни знищили відому на увесь світ "Мрію", коли намагалися закріпитися на військовому аеродромі в Гостомелі. Відповідно, Україна зазнала збитків у розмірі близько 20,45 млрд грн, стверджують правоохоронці.

На початку квітня 2023-го підозру у службовій недбалості одержав колишній генеральний директор ДП "Антонов" Сергій Бичков. Підозрюваний перебуває під вартою без можливості внесення застави.

Зараз ви читаєте новину «СБУ завершила розслідування знищення "Мрії" та назвала винних: їм загрожує 15 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі