пʼятниця, 26 січня 2024 08:57

Розвідник Червінський залишиться під вартою - апеляційний суд ухвалив рішення
5

Український розвідник та полковник Сил спецоперацій Роман Червінський залишиться під вартою.

Київський апеляційний суд 25 січня залишив без змін обраний йому запобіжний захід. Про це повідомляє Суспільне.

Полковнику інкримінують дії, що спричинили до обстрілу аеродрому "Канатове".

Київський апеляційний суд розглянув скаргу на запобіжний захід полковнику Роману Червінському
Фото: suspilne.media
Київський апеляційний суд розглянув скаргу на запобіжний захід полковнику Роману Червінському
Київський апеляційний суд розглянув скаргу на запобіжний захід полковнику Роману Червінському
Київський апеляційний суд розглянув скаргу на запобіжний захід полковнику Роману Червінському
Київський апеляційний суд розглянув скаргу на запобіжний захід полковнику Роману Червінському

"Покажіть мені докази, що я росіянам повідомив щось. Немає доказів, що я передав росіянам щось. Я прошу десять місяців, щоб показали мені докази", - сказав Червінський на початку засідання.

Він подавав клопотання про відвід прокурорів. Однак, суд йому відмовив. При цьому підозрюваному дозволили сидіти на засіданні поруч із захисниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий став на захист полковника Червінського та вилаяв суддів і прокурорів

Адвокат Костянтин Глоба також клопотав, аби засідання перенесли, щоб допитати свідка у справі на наступному засіданні. Прокурори заперечували й суд відмовив у цьому клопотанні.

Адвокатка Людмила Куса просила скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання щодо тримання Червінського під вартою.

"Вже десять місяців мій підзахисний знаходиться безальтернативно під вартою. Я прошу рішення слідчої судді скасувати. Якщо колегія прийде до висновку про те, що все-таки або підозра обґрунтована або один з ризиків існує, то будь ласка, визначте альтернативний запобіжний захід, який дасть змогу моєму підзахисному перебувати зі своєю сімʼєю. Ще раз наголошую, що підозра є необґрунтована. Ризиків немає", - сказала адвокатка.

Захисник Андрій Йосипов просив суду застосувати певну суму застави як альтернативу триманню під вартою.

"Визначте суму надвисоку. Визначте суму, яку на вашу думку пан Червінський не зможе внести. Але дайте хоча б натяк на те, що через два місяці, через чотири місяці ця сума може бути мімінізована", - сказав Йосипов.

Прокурори просили суд не задовольняти цього клопотання.

"Ми вважаємо, що будь-який інший запобіжний захід не повʼязаний з триманням під вартою не здатен забезпечити виконання Червінським, покладених на нього процесуальних прав та обовʼязків та не зможе унеможливити ризиків, які я зазначав", - сказав прокурор Ярослав Гаврищук.

Судді також вислухали тих, хто готовий взяти Червінського на поруки. Зокрема, дружину Степана Хмари Роксоляну Хмару.

"Я маю за честь взяти на поруки цю людину, цього легендарного розвідника, який брав участь у десятках розвідувальних операціях, у знищенні наших ворогів", - сказала вона.

Взяти Червінського на поруки також готовий колишній начальник ГУР Василь Бурба.

У результаті суд залишив запобіжний захід без змін. Апеляцію судді не підтримали.

23 липня 2022 року росіяни обстріляли 13 ракетами Кіровоградську область. Ворог випустив ракети "Калібр" морського базування і Х-22 з літака ТУ-22М3. Тоді росіяни завдали ракетного удару по аеродрому "Канатове".

За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести "спецоперацію" із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

Шевченківський суд Києва у квітні 2023 року взяв під варту колишнього розвідника Романа Червінського. Його підозрюють у справі про спробу викрадення російського літака.

Зараз ви читаєте новину «Розвідник Червінський залишиться під вартою - апеляційний суд ухвалив рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі