понеділок, 24 квітня 2023 12:52

Розказали про причини загадкового сяйва у небі над Україною

Розказали про причини загадкового сяйва у небі над Україною
Полярне сяйво над Чорнобилем. Фото: twitter.com/nvAiOL22V3rq6oG

В Україні вчора спостерігали полярне сяйво через потужну магнітну бурю.

Пізно ввечері 23 квітня відбувся сильний геомагнітний шторм, який і спричинив полярне сяйво у нетипових локаціях, таких як Україна, повідомила у понеділок синоптикиня Наталка Діденко у Facebook.

"Учора ми всі дуже здивувалися, захоплено розглядаючи полярне сяйво у нас, в Україні. Прекрасні рожеві й зелені кольори. Ну, хтось не розглядав, а вже потім прочитав і подивився, як я, наприклад. Проте це в нас таки було. Так, полярне сяйво. Забобонів не шукаємо, у прикмети погані не віримо. Бо нехитре дослідження каже, що причиною виникнення північного сяйва бувають магнітні бурі, які виникають через потужні викиди з Сонця. У дальших широтах таке буває вкрай рідко, проте буває", – написала вона.

Ще полярне сяйво помітили в Білорусі, Словаччині, у Великій Британії, РФ та неблизенькій Австралії.

Полярне сяйво минулої ночі через потужну магнітну бурю підтвердив також співробітник Харківського планетарію Володимир Кажанов.

"У ніч проти 24 квітня в Україні і багатьох країнах Північної півкулі Землі спостерігалося яскраве полярне сяйво! Сталася потужна геомагнітна буря G4 (Kp=8), пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому", – повідомив Кажанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попередили про другу хвилю підтоплень у столиці

У ніч проти 24 квітня українці спостерігали незвичайне світіння, яке нагадувало північне сяйво. Небо у різних областях країни забарвилося в характерні відтінки рожевого і зеленого.

Про сяйво у соцмережах писали жителі Київської, Харківської, Львівської та навіть Хмельницької областей. Незвичайне світіння було і в небі над Чернігівською, Черкаською та Рівненською областями, а також на Волині.

Зазвичай на Землі такі сяйва спостерігаються на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Київ знаходиться на широті 50°, тому для цього регіону планети такі явища є надзвичайно рідкісними.

Зараз ви читаєте новину «Розказали про причини загадкового сяйва у небі над Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі